Industriarbetarnas tidning

”Välfärden blir lidande”

6 maj, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman, menar att välfärden blir lidande. Finansminister Anders Borg tror på fler jobb. Effekten av den slopade förmögenhetsskatten delar blocken.

Dagens Arbete publicerade i går, måndag, ett undersökande reportage om förmögenhetsskatten och de ökade orättvisorna i Sverige. En granskning av 94 direktörer och styrelseledamöter inom industrin visar att de sammanlagt tjänade 70 miljoner kronor på slopandet av förmögenhetsskatten.

Vi har, i samband med reportaget, ställt några frågor till Östros och Borg.

Östros: Det är de allra rikaste som tjänar på det. Den rikaste tiondelen av befolkningen får sänkt skatt med över 4 miljarder när förmögenhetsskatten tas bort. Det är mer än övriga 90 procent av befolkningen får tillsammans.

Borg: Förmögenhetsskatten avskaffades för att skapa bättre riskkapitalförsörjning och bättre investeringsklimat. Det gynnar produktionen i Sverige och det ger fler jobb.

Vem har förlorat på den slopade förmögenhetsskatten?

Östros: Intäkterna av förmögenhetsskatten gick till att bekosta vår välfärd. De som förlorar är de som vill ha bra välfärd i Sverige.

Borg: Förlorarna skulle väl vara de utländska bankerna i skatteparadis som tjänar pengar på att gömma pengar från länder som Sverige.

Är det rimligt att ge stora skattelättnader till redan förmögna personer?

Östros: Vi socialdemokrater satsar hellre på välfärd och utbildning än sänkt skatt för de allra rikaste. Sverige tjänar på rättvisa, inte på ökade orättvisor.

Borg: Om syftet är att pengarna ska investeras så att svenska företag kan växa, och fler människor därmed får ett jobb, så är det rimligt. Förmögenhetsskatten hade också, med de undantag för mycket förmögna som infördes för några år sedan, blivit en godtycklig skatt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.