Industriarbetarnas tidning

”Vi är inte allas lönegolv”

13 maj, 2008

Skrivet av

Lågbetalda grupper kan självfallet få mer. Men vi tänker inte bli något allmänhetens golv som alla andra ska ligga över.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven slog ett slag för industriavtalet när han öppnade förbundets kongress på tisdagen.

– Vi tänker fortsätta hävda att den internationellt konkurrentsatta sektorn ska avgöra hur stort landets samlade löneökningsutrymme är.

IF Metalls första kongress inleddes med att Stefan Löfven invigde förbundets fana. Han anknöt till arbetarrörelsens tradition och sa att IF Metall är del av dessa ”fantastisk berättelse”.

– Vi ska fortsätta skriva den berättelsen och nu behövs verkligen ett målmedvetet, enträget fackligt-politiskt arbete.

Han attackerade regeringen:

– I stället för att satsa på industri- och näringspolitik och vidareutbildningen så går regeringen baklänges in i framtiden och satsar på skatteavdrag för det som kallas hushållsnära tjänster – till en kostnad som motsvarar 26 000 högskoleplatser.– Medan de som har råd får gräsmattan klippt, nybonade golv och assistans med sitt barbequeparty så får våra medlemmar ta smällen, sa Löfven och hänvisade till den senaste tidens fabriksnedläggningar.

– Statsministern säger så här om sin politik: ”Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär”. Och ändå sägs det att han saknar humor…

Med anledning av IF Metalls undersökning om industriarbetarnas villkor inbjöd Stefan Löfven till samtal med arbetsgivarna, regeringen och andra om utveckling av industrin. Han efterlyste en samlad strategi som kombinerar hög produktivitet och bra arbetsvillkor.– Därför säger vi till regeringen: ta ert ansvar och slarva inte bort det industriella kunnandet. Se till att Sverige behåller en tätposition inom industrin.

Så här sa Stefan Löfven vidare…

…om medlemsutvecklingen: ”Vi vet att mer än 22 000 personer valde att gå in i vårt förbund under 2007. Och vi vet att hälften av dem var under 25 år. Vi har bestämt oss. Vi ska bli fler medlemmar i IF Metall”.

…om jämställda löner: ”97 000 kvinnor är med i IF Metall. Den som tror att vi inte engagerar oss för ökad jämställdhet förstår inte vårt förbunds själ. Vi går längst fram i kampen för den enda acceptabla ambitionen: jämställd utveckling i arbetet och jämställda löner”.

…om sociala tryggheten: ”Det får bli ett slut på att sjuka och arbetslösa bollas mellan Försäkringskassa, Arbetsförmedling och andra istället för att få hjälp och stöd.”

…om globaliseringen: ”Låt oss förhandla fram internationella ramavtal med våra storföretag. Vår globalisering är folkets och löntagarnas globalisering. Det är något oslagbart och något väl värt att kämpa för”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.