Industriarbetarnas tidning

Blockad mot stenhuggeri

18 juni, 2008

Skrivet av

I dag onsdag inleddes blockaden mot Bröderna Henrikssons Stenhuggeri i Kungsbacka, som vägrar att teckna kollektivavtal.
– Arbetsgivaren har uppmanat personalen att gå ur facket, säger Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall.

Bröderna Henrikssons Stenhuggeri i Kungsbacka, söder om Göteborg, sattes i blockad natten till onsdagen. Företaget vägrar att teckna avtal med IF Metall.

I februari gick fyra anställda med i facket, men nu väljer de att gå ur. Det är arbetsgivaren som pressar dem till det, menar IF Metall.

– De anställda tog själva kontakt med mig. De ville bli medlemmar och de ville att vi skulle ha ett kollektivavtal, säger Micael Nilsson, ombudsman i IF Metalls Hallandsavdelning.

Att de anställda nu lämnar facket innebär inte att kravet på ett kollektivavtal läggs åt sidan.

– Nej, vi kan inte acceptera att arbetsgivaren provocerar dem till att inte vara medlemmar bara för att vi vill teckna ett kollektivavtal.

Att företaget skulle ha uppmanat de anställda att gå ur facket stämmer inte, säger Fredrik Henriksson på Bröderna Henrikssons stenhuggeri. Dessutom har personalen själva önskat att få ett annat försäkringsskydd än det som kollektivavtalet innehåller.

– Vi har visat på andra lösningar. De anställda har själva valt ett annat alternativ.

Fredrik Henriksson tror inte att IF Metall kommer att driva kravet på kollektivavtal vidare.

– Nej, inte när inga gubbar vill vara med på det. De har varken övertygat oss eller de anställda om att det skulle bli bättre.

Enligt IF Metall säger företagets ägare att det blir för dyrt med ett kollektivavtal, men det förnekar Fredrik Henriksson.

Lönerna för de anställda skiljer sig inte från den lön som betalas på jämförbara företag, men försäkringarna är sämre, säger Micael Nilsson.

Företaget har tecknat nya försäkringar under våren, men där saknas fortfarande vissa skydd som fackets försäkringar har vid sjukdom och arbetsbrist. Dessutom gäller kollektivavtalets försäkringar oavsett om företaget betalar premien eller inte, poängterar Christer Persson, ombudsman på IF Metalls förhandlingsavdelning i Stockholm.

– Skillnaden mellan kollektivavtal och privat försäkring är att om företaget skulle säljas eller gå över styr är man som anställd ändå skyddad med ett kollektivavtal.

Blockaden som inleddes i natt omfattar än så länge bara nyanställning, inhyrning och övertidsarbete. Under eftermiddagen i dag finns IF Metall på plats utanför stenhuggeriet för att dela ut flygblad och informera kunder om anledningen till blockaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?