Industriarbetarnas tidning

Manifestation mot nya sjukreglerna

3 juni, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Sabba inte sjukförsäkringen! Under den parollen samlas fack och oppositionspartier i kväll utanför riksdagen för att protestera mot regeringens förslag som klubbas i morgon, onsdag.

Manifestationen är ett initiativ av vänsterpartiet, som dragit med sig socialdemokraterna och miljöpartiet. Handikapprörelsen deltar också och LO har redan startat en kampanj med fakta och argument mot reformen, som bland annat innebär en bortre gräns i sjukförsäkringen och tätare kontroller av arbetsförmågan.

LO-distrikten runt om i landet har skickat brev till borgerliga riksdagsledamöter i sina län med en uppmaning att rösta nej när riksdagen fattar beslut om förslaget på onsdagen.

– Förhoppningen är att några ska gå emot förslaget. Jag förstår om de inte lyssnar på en politisk opposition, men samtliga remissinstanser är emot den hastiga hanteringen av förslaget och hela handikapprörelsen är kritisk. Det borde åtminstone någon folkpartist tycka är jobbigt, säger Elisabeth Brandt Ygerman på LO-distriktet i Stockholm som samordnar manifestationen för LO:s räkning.

LO och LO-förbunden kräver att regeringen i stället tillsätter en parlamentarisk utredning om framtidens sjukförsäkring.

Bland dem som medverkar finns vänsterpartiets ledare Lars Ohly, socialdemokraternas ledamot i socialförsäkringsutskottet Veronica Palm och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Tanken är att deltagarna från LO:s kongress, som avslutas på onsdagen, ska delta i manifestationen innan de åker vidare till kongressfesten.

Läs mer om de nya sjukreglerna i det nu aktuella juninumret av Dagens Arbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.