Industriarbetarnas tidning

Norr- och Västerbotten enas i nytt storfack

10 juni, 2008

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Efter Pappers avhopp från utredningen om ett nytt fackförbund, det så kallade GPS-förbundet, fortsätter Grafíkerna och Skogs- och Träfacket att planera för ett samgående dem mellan.
Norrbotten och Västerbotten blir då en enda avdelning.

GPS-utredningen sprack. Pappers vill inte gå samman med Skogs- och Träfacket och Grafikerna.

I stället har nu de två kvarvarande förbunden utrett ett samgående i en GS-utredning.

Huvudfrågan lyder: ”Hur ska den lokala verksamheten bedrivas och organiseras för att på bästa sätt tillvarata medlemmarnas intressen?” Alltså hur ska facket jobba på arbetsplatserna, i klubbar och i avdelningarna runt om i landet?

Medlemsavgiften ska ha ett golv och ett tak. Ingen ska betala mindre än 125 kronor i månaden till sin fackförening (golvet), Övriga betalar en procentuell avgift upp till en månadslön på 24 000 kronor (taket). Därefter blir avgiften oförändrad.

GS ska ha 101 anställda, varav 26 är ombudsmän, utredare eller tjänstemän på förbundskontoret. De 15 avdelningarna får 44 ombudsmän.

De 15 avdelningarna följer i huvudsak länsgränserna.

Norr- och Västerbotten, som i GPS-utredningen föreslogs vara två avdelningar, blir en enda avdelning.

Utredningens motivering: ”Gruppen har slagit ihop Norr- och Västerbotten på grund av att man där under flera år jobbat fram ett arbetssätt inom Skogs & Trä som bygger på regionstanken och på grund av de stora avstånden.”

Det nya förbundet, som saknar namn, ska ha ett verkställande utskott bestående av tre personer från förbundsledningen. De bildar förbundets styrelse tillsammans med tio valda ledamöter som inte får vara ombudsmän.

Två förbundsmöten per år kallas in med tre deltagare från varje avdelning.

Kongress föreslås hållas vart femte år.

Under en tvåårig ”uppbyggnadsfas” ska GS ledas av ett verkställande utskott som består av fyra ledamöter. Styrelsen får 16 ledamöter de två första åren. Även avdelningarna ser lite annorlunda ut under de första två åren.

Klicka och läs hela utredningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.