Industriarbetarnas tidning

Regeringen gör undantag för redan sjuka

3 juni, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

För många förtidspensionärer kan de nya sjukreglerna betyda att de får gå till Arbetsförmedlingen. Dagens Arbete reder ut hur regeringens reform påverkar dig som redan är sjuk.

I senaste numret av Dagens Arbete beskriver vi den nya rehabiliteringskedjan som sjösätts den 1 juli i år. Den utgår från den första dagen en person är sjukskriven och innebär tätare kontroller av försäkringskassan och en bortre gräns i sjukförsäkringen.

För dem som redan är sjukskrivna tillämpas liknande regler, men det finns övergångsbestämmelser.
Alla personer som den 1 januari 2009 har haft sjukpenning i minst sex månader, får sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden. Du får söka a-kassa och vara beredd på att ta ett jobb var som helst i landet. Undantaget gäller personer som anses ha särskilda skäl, exempelvis om någon väntar på en operation som med stor sannolikhet leder till att hon eller han kan gå tillbaka till jobbet. Den som den 1 juli 2008 har varit hemma i mer än ett år, får automatiskt så kallad ”förlängd sjukpenning”. Ersättningen sänks då till 75 procent, och räcker i max 1,5 år. För den som har tidsbegränsad förtidspension återstår max 18 månaders ersättning. De 18 månaderna börjar räknas från den dag den tillfälliga förtidspensionen är slut. Efter det gäller rehabiliteringskedjan och arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden, det vill säga personen är tvungen att söka andra jobb var som helst i landet.

Även i dag sker en sådan prövning, men en majoritet får behålla sin förtidspension. De nya reglerna innebär en strängare bedömning.

– Det är därför jätteviktigt att de här personerna använder sina 18 månader till att ställa om sitt liv och undersöker möjligheten att arbeta med något annat på sin nuvarande arbetsplats, säger Leif Westerlind, på socialdepartementet.
Regeringen utreder nu vilket stöd som dessa förtidspensionärer kan få av arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Socialförsäkringsministern har talat om statligt subventionerade resursarbeten, men inget är beslutat.
För de förtidspensionärer som helt saknar arbetsförmåga finns fortfarande möjlighet att ansöka om permanent förtidspension. De som den 1 juli 2008 redan har haft sjukpenning i maxtiden 2,5 år, får automatiskt sin sjukpenning förlängd till och med september samma år. Sedan är de utförsäkrade. Personer som är mycket allvarligt sjuka, till exempel har cancer, kan ansöka om att få förlängd sjukpenning på obegränsad tid.
Läs Dagens Arbetes genomgång av de nya reglerna, rehabiliteringskedjan, i det nu aktuella juninumret. På sidorna 36-37 i IF Metall-editionen av Dagens Arbete, sidorna 32-33 i Grafiska, sidorna 32-33 i Pappers och sidorna 20-21 i Sia med Dagens Arbete.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.