Industriarbetarnas tidning

Saab 9-3 byggs i Trollhättan

19 juni, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Trollhättan vann dragkampen mot tyska Rüsselsheim. Den nya Saab-modellen 9-3 ska byggas i Trollhättan, meddelade General Motors på torsdagen.

Turerna kring den nya generationen Saab 9-3 har varit många. Ett tag skulle bilen byggas i Rüsselsheim i Tyskland. Men nu har General Motors ändrat sig och det blev Trollhättan som drog det längsta strået.

De anställda i Trollhättan fick beskedet om GM:s beslut under torsdagen:

– Nu möts man av många leenden och tummarna upp, säger IF Metalls klubbordförande i Trollhättan, Paul Åkerlund, till TT.

– Vi har en bra plattform att bygga, ett bra miljöarbete och en bra produktionslayout, säger Åkerlund.

Saabs fabrik i Trollhättan har nära 2 000 anställda. Beslutet om nya 9-3 innebär sannolikt inga nyanställningar på fabriken.

– Vi har dock kapacitet för att bygga även en mindre Saab-modell om ägarna skulle besluta sig för det. Då kanske kan det bli fråga om att anställa mer personal, säger Paul Åkerlund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.