Industriarbetarnas tidning

Skogs- och Träfacket förlorade i AD

12 juni, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Det var ingen övergång av verksamhet enligt anställningsskyddslagen när 23 truckförare sades upp år 2005 vid Tunadals såg och bara 10 erbjöds återanställning i det nya företaget. Det slår Arbetsdomstolen fast i en så kallad mellandom, där Skogs- och Träfacket förlorade.

Bakgrunden är att Tunadals såg sedan 1993 haft hela truckhanteringen utlagd på entreprenad. Företaget BT har skött drift och underhåll av truckarna, medan folk från företaget Sundsvalls Hamn AB kört truckarna.

År 2005 sades avtalen upp liksom de 23 anställda truckförarna. Från 2006 anlitade BT i stället företaget Proffice som i sin tur anställde 10 av de tidigare 23 anställda truckförarna. Tretton personer av ursprunglig arbetsstyrka återanställdes alltså inte. Proffice lät i stället 13 andra truckförare få jobb.

Det var fel att inte återanställa de uppsagda, hävdar Skogs- och Träfacket som betraktar det som ogiltigt avskedande och kräver skadestånd.
Enligt förbundet handlar det om övertagande av verksamhet enligt paragraf 6 b anställningsskyddslagen. Något Arbetsdomstolen nu förnekar.
Arbetsdomstolen har avkunnat en så kallad mellandom. Det sker när en delprövning på ett avgörande sätt påverkar helheten. Och det väntas det göra i det här fallet. Till Skogs- och Träfacket nackdel.

Skogs- och Träfacket och SCA-ägda Tunadals såg är indragna i en omfattande rättsprocess. Utgångspunkten är truckhanteringen vid sågverket. I tvisten mellan parterna finns anklagelser om att fackligt förtroendevalda sagts upp orättmätigt, att anställda fått felaktiga ersättningar Skogs- och Träfacket anklagar motparten för brott mot kollektivavtalet. En särskild punkt gäller föreningsrättskränkning som avgörs till hösten.

– Vi måste analysera domen för att kunna bedöma vilka konsekvenser den får vid entreprenader på arbetsmarknaden i allmänhet. Likaså när det gäller den fortsatta processen kring Tunadal, kommenterar Krister Rosén, ombudsman på Skogs- och Träfackets förbundskontor.

Läs hela AD-domen här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.