Industriarbetarnas tidning

”Skyddsombud bättre utbildade än basarna”

1 juni, 2008

Skrivet av ELISABET HOFF

Lars-Ola Särkimukka på LKAB har engagerat sig hårt för arbetsmiljön. Först från fackligt håll och sedan som projektledare. För det har han fått Prevents stora pris.

Lars-Ola Särkimukka (bilden) hoppas att priset ska ge ringar på vattnet i LKAB och få fler att intressera sig för arbetsmiljöarbetet. Men visst är han glad för egen del också.

– Det här är inget man väntar sig utan bara något man hoppas på, säger han.

Lars-Ola Särkimukka började som skyddsombud 1998 och blev två år senare huvudskyddsombud. Detta ledde i sin tur till fackliga uppdrag både i fackklubben och i Gruvtolvan.

Men nu för tiden kommer uppdraget från LKAB som anlitar honom som arbetsmiljöutvecklare inom företagshälsovården. Själv tycker han inte det är någon större skillnad från att vara skyddsombud, bortsett från skyddsombudets mer övervakande roll.

– Jag jobbar som projektledare och ska företräda alla i hela gruvan, berättar Lars-Ola Särkimukka, som ser till att ha med skyddsombud och fackliga representanter i alla grupper.

Men mest krut lägger han på arbetsledarna.

– De behöver mest arbetsmiljöutbildning. Skyddsombuden är betydligt mer välutbildade redan.

Just nu håller Lars-Ola Särkimukka i ett projekt som går ut på att förändra attityder och beteende vad gäller risktagande.

I och med sitt uppdrag tillhör Lars-Ola Särkimukka numera Ledarna där han också är fackligt aktiv.

– Den fackliga ådran har man eller har man inte, säger han.

Förutom äran har Lars-Ola Särkimukka fått ett stipendium på 30 000 kronor som troligen kommer att användas till en vidareutbildning om psykosocial arbetsmiljö. Priset delades ut under arbetsmiljömässan på Elmia.

Prevent är LO:s, PTK:s och Svenskt Näringslivs gemensamma organ för arbetsmiljöutbildning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.