Industriarbetarnas tidning

”Volvovarslet är allvarligt”

25 juni, 2008

Skrivet av

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven betecknar Volvovarslet som allvarligt. Han kräver en offensiv strategi av Ford och att den svenska regeringen visar större intresse för bilindustrin.

– Alla aktörer tvingas nu hjälpas åt för att vända Volvo rätt igen.- Ford som ägare måste kliva fram nu och se till att satsa på produktutveckling och fortsätta utveckla Volvo.

– Ford måste helt enkelt visa vad de vill.

Den offensiva strategi som Stefan Löfven efterlyser från Ford måste bygga på ”ett bättre miljötänkande än tidigare”. Klimatkrisen och skärpta miljökrav ställer bilindustrin inför en ny situation.

– Vi står inför ett tekniksprång som kräver nya bilmodeller som bygger på ny teknologi. Där måste Ford se till att Volvo kan vara med.

En annan viktig aktör som Stefan Löfven väntar sig mer av är den svenska regeringen.

– Hela omställningen för bilindustrin kräver att samhället satsar på utbildning. Då kan man inte göra som regeringen idag: skära ner på utbildningsresurserna.Fortfarande har regeringen inte lämnat besked om det så kallade Trollhättepaketets fortsättning.

– Vi har ännu inte hört något vilket är mycket märkligt.

– Det är dags att den börjar intressera sig för bilindustrin och de forskningsinsatser som behövs för att Sverige även i framtiden ska kunna tillverka bilar, säger han.

– Det räcker inte att säga att det går bra för Sverige. Varslen kommer nu och därför krävs handling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.