Industriarbetarnas tidning

Avdragsrätt ska rädda a-kassan

7 juli, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

– Avdragsrätt för a-kasseavgiften är ett jätteintressant förslag, tyckte TCO-ordföranden Sture Nordh vid socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby på måndagen.

Inför politikerveckan i Almedalen gjorde socialdemokraternas ekonomiske talesman Tomas Östros i går ett utspel om att avgiften till a-kassan borde göras avdragsgill i deklarationen. Detta för att förhindra att fler lämnar a-kassan och för att de som lämnat ska återvända.

Temat för socialdemokraternas traditionella ekonomiska seminarium i samband med Almedalsveckan var i år den nordiska modellen för arbetsmarknad och välfärd.

– Vår modell är hotad när arbetslöshetsförsäkringen inte längre fungerar som den ska. I en ekonomi i förvandling behövs en försäkring mot den risk som arbetslöshet utgör, sa Tomas Östros och fortsatte:

– Om arbetslöshetsförsäkringen inte fungerar finns en risk att de fackliga organisationerna, som de gjort i andra länder, kräver ett skydd för sina medlemmar mot fri handel och globalisering.

Därför, menade Östros, måste arbetslöshetsförsäkringen stärkas och det skulle kunna ske genom att avgiften till a-kassan görs avdragsgill. Reformen kostar någonstans mellan 5 och 7 miljarder och finansieras genom sänkt jobbavdrag.

TCO:s ordförande Sture Nordh gillar förslaget:

– Det är en katastrof att nästan en halv miljon människor lämnat a-kassan. En stark arbetslöshetsförsäkring är en av grundstenarna i den nordiska modellen och en OECD-rapport visar att sämre arbetslöshetsförsäkring leder till lägre produktivitet.

– Därför är Östros förslag om avdragsrätt för a-kasseavgiften jätteintressant, sa TCO-ordföranden.

LO:s blivande chefekononom Lena Westerlund lyfte fram vad vi i Sverige har att lära av de övriga nordiska länderna.

– Finlands satsning på skolan, Norges modell med arbetsträning som gör att långtidssjuka får en möjlighet att bli friska arbetssökande och Danmarks ungdomsgaranti, som underlättar ungdomarnas inträde på arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.