Industriarbetarnas tidning

Axis har skrivit under

1 juli, 2008

Skrivet av

De tjeckiska arbetarna vid företaget Axis kan se fram emot höjd lön under sina sista veckor i Sverige. Deras arbetsgivare har gått med på att sluta kollektivavtal med IF Metall.

Det var i sista stund som det tjeckiska företaget Axis tecknade ett kollektivavtal med IF Metall. Under tisdagen skulle IF Metalls blockad och strejk lösas ut om inget avtal slöts. Och nästa vecka hade bland annat Pappers sympatiåtgärder gjort det omöjligt för Axis att slutföra sitt uppdrag vid Wifstavarv utanför Sundsvall.

Nu har företaget skrivit under ett kollektivavtal, men processen har dragit ut på tiden. Om två veckor ska Axis vara klara med nedmonteringen av pappersmaskinen på M-Reals gamla bruk. Av de cirka 40 anställda finns bara 5 kvar, och det är bara de som får del av lönelyftet, som avtalet ger dem.

Från och med i dag ska en okvalificerad arbetare vid Axis tjäna 95 kronor i timmen, och en kvalificerad 105 kronor i timmen. Var lönerna har legat tidigare är IF Metalls ombudsman Christer Persson osäker på, men det har talats om ett snitt på 85 kronor i timmen, berättar han.

I går kväll bjöd IF Metalls avdelning in till ett informationsmöte. Olle Åkerlund, ombudsman i avdelningen, träffade de tjeckiska arbetarna.

– Det var ett bra möte. De var nyfikna på vad avtalet innebär, framför allt vad det var för löner. De frågade varför vi gör det här, om det var för deras skull eller för att vi vill skydda oss själva mot dumpade löner. Jag sa att det var bägge delar och förklarade det fackliga löftet för dem.

Det har tagit tid för IF Metall att få igenom avtalet, men det har varit en bra process, tycker Olle Åkerlund. Konflikten blev inte lika infekterad som Byggnads blockad av det lettiska företaget Laval i Vaxholm.

– Vi har varit ödmjuka och tagit det lugnt. Vi har haft den lokala opinionen med oss.

För Christer Persson på IF Metalls förhandlingsenhet är avtalet en framgång, trots att det bara kommer att gälla under Axis sista två veckor i Sverige.

– Vi har ju ett ansvar, inte bara i det här fallet utan även i framtiden. Vi måste visa att så här gör vi, så här arbetar vi. Vi har inte lagt oss ner så att de kan göra hur de vill.

I och med att konflikten är över drar även Pappers tillbaka sitt sympativarsel.

– Det är bra att IF Metall fick sitt avtal, säger Pappers ombudsman Matts Jutterström. Det råder ordning och reda på arbetsmarknaden igen.

Texten är korrigerad 1 juli 2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.