Industriarbetarnas tidning

Busstrejken över – 2[ ]080 kronor till förarna

16 juli, 2008

I går kväll blåstes strejken av bland de privatanställda bussförarna. Fack och arbetsgivare skrev på ett avtal som innebär löneökningar på totalt 10,4 procent under tre år.

Kommunals och Bussarbetsgivarnas avtal gäller från den första juni i år till 31 maj 2011. Det berör 14 000 bussförare, verkstadsarbetare och spårvagnsförare anställda i privata bussföretag.

Alla förare får en löneökning på 700 kronor i månaden det första året, 680 kronor det andra och 700 kronor det tredje året.

Yrkesarbetare i verkstäderna får högre löneökningar, men på deras område läggs pengarna i en pott på varje arbetsplats. Pengarna fördelas sedan genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. I genomsnitt blir ökningarna 800 kronor mer i månaden det första året, 780 kronor det andra året och 800 kronor det tredje året.

Den stora stridsfrågan förarnas vilotider löstes genom att avtalet garanterar rätten till minst elva timmars sammanhängande vila för linjer kortare än 5 mil. Även en ramtid på 13 timmar för den typen av linjer spikades. Ramtid innebär tiden mellan första och sista arbetstimmen.

Enligt Bussarbetsgivarna kommer busslinjerna att gå enligt tidtabellen igen senare i kväll.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.