Industriarbetarnas tidning

Fel sparka missbrukare tycker IF Metall

24 juli, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

IF Metall anser att företaget inte gjort tillräckligt för att hjälpa mannen ur sitt beroende.
– Missbruket är en sjukdom, säger Maria Fridolin på LO-TCO Rättsskydd.

Två gånger blev mannen ertappad med amfetamin i blodet, vilket resulterade i varningar från företaget. Efter det ingick han i ett rehabiliteringsprogram och fick lämna regelbundna prover och samtala med en drogterapeut.

Vid två tillfällen kunde mannen inte lämna prov eftersom han inte lyckades urinera. Enligt förbundets stämningsansökan hade han dock vid dessa tillfällen förklarat sig villig att istället lämna blodprov. Trots det gav bolaget honom en skriftlig varning och varslade honom därefter med uppsägning på grund av personliga skäl.

Enligt IF Metall hade inte företaget rätt att säga upp mannen. Förbundet anser att han inte misskött sitt arbete och att företaget inte gjort tillräckligt för att komma tillrätta med hans missbruksproblem.

Maria Fridolin, som är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och ombud i målet, tycker att missbruksfall alltid är knepiga och det kan vara svårt att dra gränsen för arbetsgivarens ansvar.

– Det är viktigt att se från fall till fall. Arbetsgivaren måste ha gjort en rimlig ansträngning men arbetstagaren måste också varit villig att medverka, säger hon.

– Mannens missbruk är en sjukdom, och en sjukdom i sig är ingen grund för uppsägning. I det här fallet hade arbetsgivaren kunnat göra mer för att hjälpa honom, säger hon.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.