Industriarbetarnas tidning

IF Metallare drabbade i Kistaraset

23 juli, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Två av de drabbade vid arbetsplatsolyckan i Kista i förra veckan tillhörde en svets- och monteringsfirma som har kollektivavtal med IF Metall. De omfattas därmed av IF Metalls avtalsförsäkringar.

I förra veckan omkom en person och två skadades svårt när en stålkonstruktion kollapsade och föll ned över en bilväg vid ett bygge i Kista norr om Stockholm.

Två av de drabbade, den omkomna 32-åringen och den svårt skadade 55-åringen, tillhörde samma underentreprenör, en svets- och monteringsfirma med säte i Landskrona. Den omkomna 32-åringen ägde firman där 55-åringen var anställd.

Företaget har ett hängavtal med IF Metall inom området svetsmekaniska verkstäder. Trots att den svårt skadade 55-åringen inte var medlem i facket omfattas han ändå av förbundets avtalsförsäkringar på grund av kollektivavtalet.

– Alla kollektivanställda omfattas av Afa-försäkringarna, trots att den enskilde kanske inte är medlem. Det är smal tröst förstås, men det innebär att han och hans anhöriga har ett gott försäkringsskydd för inkomstbortfall, invalidisering eller dödsfall. Hade företaget inte haft kollektivavtal hade de inte fått någon ersättning överhuvudtaget, säger Kent Hellqvist som är ombudsman på IF Metalls avdelning 50, mellersta Skåne.

Den omkomna 32-åringen ägde firman och har därför inte automatiskt samma försäkringsskydd. För att arbetsgivaren ska omfattas av samma skydd måste han ha tecknat en tilläggsförsäkring, vilket i dagsläget är oklart om han gjort.

Svets- och monteringsfirman i Landskrona var underentreprenör till huvudentreprenören Ruukki Contructions. Enligt Arbetsmiljöverket ändrades ritningarna under byggprocessen så att bärande balkar gjordes smalare och svagare. Verket misstänker att de smalare balkarna kan ha orsakat raset. En förundersökning pågår om arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

Kent Hellqvist tror inte firman i Landskrona hade något att göra med de ändrade ritningarna.

– Alla som jobbar där är svetsare. Det är en ganska liten firma med ett tiotal anställda där man förvarar sina verktyg i en lokal och har svetsen i bilen. De har antagligen kontrakterats för att utföra diverse svetsarbeten, säger han.

Även en tredje man blev skadad i olyckan när betongblock och stålbjälkar rasade ner över hans bil. Även där kan det röra sig om ett brott eftersom polisen misstänker att det saknades tillstånd för att hålla vägen öppen medan bygget pågick.

Hittills i år har 41 personer omkommit i arbetsplatsolyckor enligt Arbetsmiljöverket. Det är en ökning från föregående år. Byggbranschen är värst drabbad. Där har dödsolyckorna ökat med 30 procent.

Den dramatiska ökningen har fått Arbetsmiljöverket att tillsätta en snabbutredning. I lördags kom en delrapport som konstaterar att det i nuläget inte går att bekräfta om det rör sig om en ihållande trend. En tendens är dock tydlig: de flesta dödsolyckor sker i små företag.

Huvudrapporten kommer i början av september.

Fakta/Afa-försäkring
Afa Försäkring ägs gemensamt av arbetsmarknadens parter och bestäms i kollektivavtal.Försäkringarna ger ekonomiskt stöd vid bland annat sjukdom, arbetsskada eller dödsfall.Över tre miljoner människor i Sverige omfattas av någon Afa-försäkring.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.