Industriarbetarnas tidning

Industrifacken tvekar säga upp avtal

4 juli, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Inflationen äter upp löneökningarna och några LO-förbund talar om att riva upp avtalen till hösten, men industrifacken är tveksamma.
– Man vet vad man har men inte vad man får, säger Matts Jutterström ombudsman på Pappers.

Inflationen har i år nått fyra procent och därmed drabbas många löntagare av en reallönesänkning. Samtidigt höjde riksbanken i går räntan och spådde bistrare tider. Många LO-förbund, bland annat industrifacken, har möjlighet att säga upp kollektivavtalen inför det sista avtalsåret för att rädda medlemmarna från att få minus i plånboken. Unionen och Elektrikerförbundet har gett signaler om att det kan bli aktuellt till hösten.

Men det är en svår balansgång för förbunden. Höjda lönekrav riskerar att spä på inflationen och en dalande konjunktur försämrar dessutom förhandlingsläget. Beslut fattas på LO:s avtalsråd i september, där diskussionen kompliceras av att konjunkturen inte slagit lika hårt mot alla avtalsområden.

Erik Georgii är avtalssekreterare på Grafikerna, vars tre största avtal är möjliga att sägas upp i höst:
– Jag tror det blir en intensiv diskussion på avtalsrådet. Jag har fått signaler från ett antal förtroendevalda och medlemmar som är oroliga för att vi inte klarar reallönerna.

Men läget är svårbedömt, tycker han.
– Vi ser en tydlig försvagning i konjunkturen. Men när det gäller inflationen vet vi inte om den är en tillfällig tendens utifrån. Man får ha is i magen ett tag.

Facken inom industrin håller på att ta fram underlag inför avtalsrådet i höst.
– Vi tittar på hur det går för företagen och vad det blir för utfall i reallöneökningar efter inflationshöjningen, säger Erica Sjölander, utredare på IF Metall.

Hon påpekar att det i snitt har varit reallöneökningar under avtalsperioden. Och när riksbanken nu höjer räntan, väntas inflationen sjunka igen.
– Riksbankens viktigaste besked var att konjunkturnedgången blir djupare än vad vi tidigare trott. Det bekräftas också av att vi får fler varsel inom industrin.

Det är de förtroendevalda som avgör om avtalen ska sägas upp och visst finns det medlemmar som tycker att lönen äts upp.

– Samtidigt kommer man nog vara försiktig med att kräva löneökningar på arbetsplatser som Volvo där det har lagts stora varsel, säger Erica Sjölander.

På Skogs- och träfacket har man inte satt ner foten än, säger avtalssekreterare Per-Olof Sjöö. Förbundsstyrelsemöte hålls i början av september. Pappers ska också diskutera frågan på förbundsstyrelsemötet som äger rum i augusti.

– Ska det rivas upp avtal måste man vara säker på att få en bättre nivå än vad man har, säger Matts Jutterström, ombudsman med avtalsansvar för pappers och massa.

– Och det är tveksamt med en konjunktur som är på väg ner.

Många löntagare får redan en reallönesänkning med en procent, hur stor kan den bli innan ni är beredda att omförhandla?

– Det är mycket som ligger i potten. Och vi ska komma ihåg att vi har haft reallöneökningar de senaste 14 åren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.