Industriarbetarnas tidning

Ingen från facket i FSC:s styrelse

3 juli, 2008

Skrivet av ANDERS ELGHORN

I styrelsen för skogens stora certifieringssystem, FSC, sitter ingen skogsarbetare. Det holländska facket, FNV Bouw, satsar nu på att få in en av de sina.
– Våra fackliga frågor tappas bort i certifieringsarbetet, säger Bob Ramsay, skogsexpert i Byggnads- och Träinternationalen i Geneve.

FSC, Forest Stewardship Council, är en världsomspännande organisation för certifiering av skogsbruk och skogsprodukter. Skogs- och Träfacket i Sverige har sedan starten spelat en aktiv roll i den del av certifieringen som rör svenska villkor.

FSC har sitt säte i Bonn. Från starten på 1990-talet satt en tysk träarbetare med i styrelsen. I dag är facket över huvud taget inte representerat.

Däremot har facket en person i den konkurrerande certifieringsorganisationen PEFC:s styrelse. Den personen arbetade tidigare åt Byggnads- och Träinternationalen, BTI.

– Ska vi få fram våra frågor måste vi ha vårt folk med på beslutande platser, säger Bob Ramsay på BTI.

FSC delas in i två delar, Nord och Syd. Förra året försökte en av BTI:s asiatiska ledare komma in i styrelsen för Syds räkning, men lyckades inte bli invald. Holländaren Harrie Bijen, som kommer från fackförbundet FNV Bouw, försöker nu ta plats i den del som kallas Nord, där det finns en ledig styrelsestol.

FSC:s medlemmar är organiserade i tre så kallade kammare: den ekonomiska kammaren, miljökammaren och den sociala kammaren. Det är till den sociala kammaren holländaren Harrie Bijen siktar. Där fattar företag, miljöorganisationer och sociala organisationer, som fackföreningar och urbefolkningar, beslut tillsammans. Det är så arbetarnas villkor kan diskuteras i den centrala organisationen i Bonn.

Det finns bara två ”sociala” platser vardera i Nord och Syd som kan komma ifråga i den centrala FSC-styrelsen.

– Vi borde ha en representant med. Harrie Bijen är en utmärkt kandidat, säger Bob Ramsay på BTI.

Fakta
* FSC-systemet bygger på frivillig certifiering av ett ansvarsfullt skogsbruk. Enligt FSC:s egen beräkning är mer än 90 miljoner hektar skogsmark i välden FSC-certifierad. Det motsvarar 10 procent av världens brukade skogar.
* PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes, heter den andra stora certifieringsorganisationen.
* BTI är byggnads-, trä- och skogsarbetarnas international. Skogs- och Träfacket är medlem i organisationen som har sitt säte i Geneve. Generalsekreteraren är svensk, Anita Normark.
* Harrie Bijen är före detta generalsekreterare i EBTF, den europeiska underavdelningen till BTI. Hans nominering stöds bland annat av Skogs- och Träfacket i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.