Industriarbetarnas tidning

Nytt jobb­projekt åt funktionshindrade

17 juli, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Reumatikerförbundet sjösätter i höst ett projekt som ska få fler funktionshindrade ut på arbetsmarknaden. Projektet vänder sig i ett första steg till reumatiker och tarmsjuka.

– Arbetsgivare tvekar att anställa funktionshindrade för att de tror att problemen är mycket större än vad de är. Vi vill komma runt den okunskap och rädsla som finns, säger Rolf Greiff som är projektledare.

I projektet samarbetar ett flertal organisationer och företag som rör funktionshindrade med bemanningsföretag. Metoden kallas bemanning med plus.

– Vi vill gå in och lösa eventuella problem innan arbetsgivaren ens märker att det var ett problem som behövde lösas. På så sätt minskar man trösklarna och underlättar kontakten, säger Rolf Greiff.

Förhoppningen är dels att projektet ska leda till att flera funktionshindrade får arbete, och dels att inspirera andra att ta efter, till exempel bemanningsföretag och arbetsförmedlingen.

– Arbetsförmedlingen har säkert försökt sitt bästa, men de behöver finslipade metoder. Det är det vi ska ta fram och erbjuda, säger Rolf Greiff.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.