Industriarbetarnas tidning

”Räkna inte ut industrin”

7 juli, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Industrin och industriarbetet kommer även i framtiden att vara Sveriges ryggrad. De som förutspår industrins snara död är helt snett ute. Så kan man sammanfatta det seminarium som IF Metall och Pappers arrangerade i Visby på måndagen.

”Vi lever i tjänstesamhället – industrin är på väg att dö.” Så brukar det ofta låta i debatten. Men deltagarna i Almedals-seminariet ”Industriarbetet – vad väntar runt hörnet?” hade en helt annan uppfattning:

– Antalet anställda inom industrin har varit i stort sett oförändrat i 30 år och kommer att fortsätta vara det bara industrin ser till att utbilda sin personal ordentligt, sa Henry Ohlsson, professor vid Uppsala universitet.

Fackliga företrädare och branschfolk instämde:

– Industrins betydelse för svensk ekonomi ökar. Utbildning är den mest centrala frågan. I dag är det inom vissa sektorer svårt att få tag i rätt folk, det vill säga folk med rätt utbildning, sa Elisabeth Nilsson, vd för branschorganisationen Jernkontoret.

Monika Theodorsson, avdelningsordförande för IF Metall i Trollhättan, slog ett slag för industrins anställda:

– Industrin har en arbetsstyrka som är väldigt engagerad och entusiastisk, som vill utveckla och förnya. Arbetsgivare och samhälle måste ta till vara den fördelen. Hoppa på tåget nu, det håller inte längre att bara prata, sa Monika Theodorsson.

Och förbundsordföranden Stefan Löfven fyllde på:

– Framtidens Sverige behöver verkligen industriproduktion. Politiker som tror att tjänstesamhället är framtiden, dom är verkligen snett ute.

– Skolan har en mycket viktig uppgift, att se till att ungdomar får en yrkesutbildning. I dag slussas många in på utbildningar som leder rätt in i arbetslöshet, sa Stefan Löfven.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg vände sig mot uppfattningen att det är synd att industriarbetarnas barn inte går i föräldrarnas fotspår:

– Ur ett klassperspektiv är det väl bra om arbetarbarn vill bli skådespelare eller musiker. Men självklart kommer industrin att finnas kvar.

– Vi måste dock se till att industrijobben blir bättre, att framför allt arbetsmiljön förbättras. Så länge folk får sätta livet till i industrin, kan det vara svårt att övertyga unga om att gå dit, sa Jan-Henrik Sandberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.