Industriarbetarnas tidning

Åtta av tio får nytt jobb

7 augusti, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Varslen ökar, men industriarbetare behöver inte oroa sig. Åtta av tio uppsagda har jobb inom ett halvår.
– De kanske inte får exakt samma jobb som förut, men så är det i alla branscher, säger Ylva Skoogberg på Trygghetsfonden.

Allt talar för att lågkonjunkturen står för dörren och som vanligt är det industrin som känner av nedgången först. Varslen har duggat tätt det senaste halvåret, inte minst inom bilindustrin. Men för den som blir uppsagd finns hopp. Det är än så länge inga svårigheter att få en ny anställning.

– Det är fler uppsägningar, men ingen skillnad i att få ut folk på arbetsmarknaden i dag jämfört med för ett halvår sedan, säger Ylva Skoogberg.

Hon är analytiker på Trygghetsfonden, TSL, som sköter LO-förbundens omställningsförsäkring. Fonden förmedlar kontakt med coachningsföretag som i sin tur hjälper uppsagda att få nya jobb. Som en slags privat arbetsförmedling.

TSL kopplas in först när en uppsägning är ett faktum och deras statistik släpar därför efter något.

Siffror från 2007 visar att mellan 80 och 87 procent av industriarbetarna som deltagit i ett omställningsprogram, har fått ett nytt jobb eller återanställs inom 6 månader. Och trenden håller i sig, enligt Ylva Skoogberg.

Lättast att få jobb har Skogs- och Träfackets medlemmar. Av dem är det så många som 17 procent som erbjuds att komma tillbaka till sitt gamla jobb.

– Vid stora neddragningar är det ofta en ganska utdragen process. När man är klar är det så många som redan sagt upp sig själva att företaget tar tillbaka några av dem som sagts upp, säger Tomas Petti, TSL:s vd.

Siffrorna gäller de arbetare som stått till arbetsmarknadens förfogande. Totalt omfattar det drygt 4300 personer. Sjukskrivna, föräldralediga, pensionerade eller de som börjar plugga efter en uppsägning är inte medräknade.

Totalt beviljades 39 procent fler personer omställningsstöd i våras jämfört med ett halvår innan, hösten 2007.

Texten är kompletterad 7/8 2008

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.