Industriarbetarnas tidning

Estniska löner för höga för Borås Wäfveri

11 augusti, 2008

Skrivet av ELISABET HOFF

Borås Wäfveri har under senaste halvåret sagt upp 1 500 textilarbetare i Narva. Jobben, som under protester flyttades från Sverige, har nu blivit för dyra, även i låglönelandet Estland.

– Vi varnade företaget för just det, säger Morteza Ragabion, klubbordförande på Svenskt Konstsilke som tidigare ägdes av Borås Wäfverier.

– Vi sa att det var en dum idé att flytta dit. Förr eller senare skulle lönerna öka, även i Estland. Men de lyssnade inte.

Borås Wäfveri köpte Kreenholms textilfabrik i Narva 1994 och flyttade successivt över den svenska produktionen dit. 2006 gick det allra sista flyttlasset med maskiner.

Men nu är de gyllene åren i Baltikum över.

– Lönerna har ökat med 15-20 procent per år, kostnaderna för vatten, el, gas och olja också. Samtidigt har världsmarknadspriserna på råvaror stigit, säger Kenneth Uddh som tillsattes som vd vid årsskiftet.

Beslutet att stänga spinneriet och väveriet i Narva togs av bolaget i slutet av förra året. Kvar blir beredningen där tyger bleks och mönster trycks. Även syfabriken blir kvar och därmed sammanlagt mellan 1 100 och 1 200 anställda.

– Visst finns det ett socialt skyddsnät i Estland, men det är inte alls som här. Vi försöker så gott vi kan att hjälpa till med nya jobb och har hela tiden kontakt med kommunen och andra företag. Det finns jobb, men kanske inte för alla.

På Kreenholm finns en fackförening som är med i alla förhandlingar och enligt Kenneth Uddh fungerar detta mycket väl.

Snittlönen ligger i dag på cirka 4 100 svenska kronor på Kreenholm. Detta efter det genomsnittliga påslaget på 15 procent i år.

Tidigare var den alltså betydligt lägre.

Kreenholm var en av Sovjetunionens största textilfabriker och hade 12 000 anställda. När Borås Wäfveri tog över 1994 hade personalstyrkan nästan halverats. Sen följde en successiv rationalisering.

Borås Wäfveri har endast ledning, försäljning och produktutveckling kvar i Sverige. När Borås Wäfveri flyttade konstsilkeproduktionen till Estland för två år sedan köpte dåvarande vd:n Urban Olsson upp företaget Svenskt Konstsilke.

I dag producerar de specialbehandlade garner till gummi- och plastindustrin. Även detta företag har en del av produktionen i Narva. Där tvinnas själva råvaran, garnet.

Texten är korrigerad 12/8 2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?