Industriarbetarnas tidning

Fel att dra in sjukersättning för politiskt arbete

18 augusti, 2008

Det var fel av Försäkringskassan att dra in en del av Gunilla Erikssons sjukersättning för att hon jobbade politiskt.
Det har kammarrätten fastslagit i en dom.

Gunilla Eriksson får därmed cirka 50 000 kronor retroaktivt från Försäkringskassan och AGS-försäkringen.

Gunilla Eriksson har haft halv sjukersättning i tolv år efter många års sjukskrivning. 2005 fick Försäkringskassan ett anonymt tips om att hon jobbade politiskt och var ordförande i en bostadsrättsförening.

Försäkringskassan drog omedelbart in en del av hennes sjukersättning, vilket innebar att hon blev av med runt 3 000 kronor i månaden. Beloppet sänktes från halva till en kvarts sjukersättning.

Hon överklagade till länsrätten, som gav Försäkringskassan rätt. Men Gunilla Eriksson gav inte upp. Ärendet gick vidare till kammarrätten som ansåg att Försäkringskassans och länsrättens beslut var felaktiga.

– Jag är glad, säger Gunilla som är försäkringshandläggare på IF Metalls avdelning i Nyköping. Framför allt för att jag kan visa den anonyma tipsaren att mig sätter man sig inte på.

– Det är också viktigt för andra som har sjukersättning och har ett politiskt uppdrag.

Ombudsman Lena Blomkvist i Nyköping och Tony Pettersson-Sjölund på IF Metall i Stockholm har varit med och drivit Gunillas mål:

– Domen handlar om två saker. Dels att Försäkringskassan är alldeles för okritisk mot anonyma tipsare. Och dels att Försäkringskassan borde undersökt saken bättre.

– Hade de tagit reda på hur många timmar Gunilla jobbade politiskt och i föreningen hade de förmodligen kommit fram till att det lilla arbetet inte motiverade en sänkning av sjukersättningen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen