Industriarbetarnas tidning

Ingen bättring i skogen

21 augusti, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Polska planterare saknar fortfarande skyddskläder och handskar. Informationsblad om det gift plantorna är besprutade med saknas också, trots löften från Södra.

– Ingen förbättring i det företaget. Det säger regionala skyddsombudet Mats Larsson i Nybro om skogsentreprenören Jan Karlsson i Storvreta. Plantering sker fortfarande regellöst och beställarna blundar, tycker han.

Mats Larsson och Marie Arvidsson är regionala skyddsombud i Skogs- och Träfacket. De håller koll på mindre företag som saknar skyddskommitté. Exempelvis arbetsplatser i skogen.

– Jag hörde talas om att en polskskyltad bil uppehöll sig i ett område en mil öster om Nybro. Jag och Marie åkte dit. Det var ett hygge på tre till fyra hektar.

– Södra i Nybro hade beställt jobbet och skogsentreprenör Jan Karlsson utförde det. Det vill säga, det är åtta polacker som planterar, säger Mats Larsson.

Det var andra dagen som gruppen var på plats i skogen. De ska plantera ett tiotal hyggen.

– Jag fick veta lite mer eftersom de till en början inte förstod att jag pratar polska.

– Planterarna hade inga skyddskläder, heller inga handskar. Informationsblad om det gift plantorna är besprutade med fanns inte. Men var och en hade en egen tvål och en egen dunk med vatten.

– Självklart hade de ingen koja att byta om i. De byter om på campingen i Nybro där de bor tillsammans med sina giftblöta kläder. Typiskt Jan Karlsson-stuk, säger regionala skyddsombudet Mats Larsson.

Nonchalansen med gifthanteringen upprör skyddsombuden i Skogs- och Träfacket.

– De utländska planterarna har egentligen ingen arbetstid, eftersom de får betalt per planta. I det här fallet får de 45 öre per barrotsplanta. Ingen svensk går under en krona.

De polska plantörerna sätter 1 800 plantor per dygn och person, eftersom de jobbar tolv timmar per dag. Då kommer de upp i en hygglig förtjänst.

– Reglerna är hur klara som helst, men de som tar på sig planteringsuppdrag struntar i dem. Och beställarna väljer att blunda. Det här är inget Södra vill prata om.

Dagens Arbete har sökt Göran Öhlander, skogsskötselchef på Södra, utan framgång.

Fotnot:
Skogsentreprenör Jan Karlsson i Storvreta är en av landets större skogsvårdsentreprenörer. Skogs- och Träfacket var under försommaren i konflikt med Jan Karlsson för att han inte följde regelverket. Dispyten klarades upp sedan Jan Karlsson muntligen och skriftligen lovat bättring.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.