Industriarbetarnas tidning

Jobb räddas på Inplastor

20 augusti, 2008

Skrivet av

I somras beslutade Inplastors nya franska ägare att avveckla verksamheten i Motala. Nu räddas 16 av 51 jobb när företagets svenska vd tar över verksamheten och startar upp på nytt.

Från månadsskiftet augusti-september är samtliga 51 anställda på Inplastor i Motala uppsagda. Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och Grafikerna avslutades i dag, onsdag.

Det var i slutet av juni som de anställda fick besked om att företagets nya franska ägare Oberthur ska avveckla verksamheten i Motala. Produktionen av plastkorten och sim-korten flyttas till koncernens fabrik i Kina.

Redan när beskedet kom hoppades företagets svenska vd Håkan Kindström att han tillsammans med kollegan Kåre Friberg skulle kunna ta över den delen av produktionen som Oberthur inte är intresserat av.

I fredags blev det klart att Håkan Kindström och Kåre Friberg köper verksamheten och kan starta upp ett nytt företag. Till att börja med anställs 16 personer.

Alla anställda vid Inplastor har uppmanats att söka om de är intresserade. Men någon turordning enligt lagen om anställningsskydd (Las) gäller inte eftersom det är ett helt nytt företag, förklarar Grafikernas ombudsman Bengt Edh.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.