Industriarbetarnas tidning

”Säkerheten under all kritik”

7 augusti, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Arbetsmiljöverket stoppar ombyggnadsarbetet av en rulltrappa på centralstationen i Stockholm sedan en montör skadats allvarligt natten till onsdagen.

En hundra kilo tung stålbalk föll ned över en montör under en reparation av en rulltrappa på Stockholms centralstation natten till onsdagen. Mannen som är i 40-årsåldern klämdes fast och fick tas loss med hjälp av räddningstjänsten. Han fördes medvetslös till Karolinska universitetssjukhuset där hans tillstånd i dag uppges vara allvarligt men inte livshotande.

Olyckan inträffade sedan rulltrappan skruvats loss och provisoriskt pallats upp med hjälp av järnbalkar och lastpallar. Mannen skulle justera anordningen när den plötsligt rasade och han fick järnbalken över sig.

– Den provisoriska anordningen var under all kritik. Inga beräkningar hade gjorts för att det skulle hålla och det fanns ingen arbetsmiljöplan, säger arbetsmiljöinspektören Tommy Lundin som under gårdagen var ute på arbetsplatsen.

Tommy Lundin stoppar nu allt fortsatt arbete innan de allvarliga bristerna har åtgärdats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.