Industriarbetarnas tidning

Startskott för förhandlingar om huvudavtal

19 augusti, 2008

Skrivet av

I dag börjar förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. Arbetsgivarna vill förändra konflikträtten och anställningsskyddet. Facket vill stärka kollektivavtalet och förbättra omställningsförsäkringen för dem som behöver rehabilitering.

LO företräds av förre avtalssekreteraren Erland Olauson som tillsammans med Privattjänstemannakartellens (PTK) Lars-Bonny Ramstedt bildar facklig front mot Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker.

Förhandlingarna inleds i dag, tisdag, efter att parterna under den gångna vintern och våren samtalade sig fram om förutsättningarna för de kommande förhandlingarna.

I ett gemensamt uttalande från parterna i våras hoppas man kunna ”hitta lösningar på varandras hjärtefrågor”.

Samtidigt har LO klart deklarerat att man inte kommer att vika från konflikträtten. Det man kan diskutera är ”hur det regelverk ska se ut när parterna agerar mot varandra i konflikter” som LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin uttryckt det.

LO vill å sin sida se en förstärkt omställningsförsäkring som förbättrar rehabiliteringsskyddet för dem som slagits ut från arbetsmarknaden.

LO hoppas också att förhandlingarna ska stärka kollektivavtalsmodellen, vilket blivit än mer brännande efter Lavaldomen. Det vill säga EG-domstolens dom i vintras som sa att Byggnads blockad av det lettiska byggföretaget Laval i Vaxholm stred mot EG-rätten.

Häromdagen skrev bland andra IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven ett debattinlägg där regeringen uppmanas slå vakt om de svenska kollektivavtalen.

I det inlägget kräver Stefan Löfven, Christin Johansson, ordförande Akademikerförbundet och Eva Nordmark, ordförande SKTF, att EU reformerar utstationeringsdirektivet (som reglerar arbetsvillkoren för personer som jobbar i ett annat EU-land).

Facken vill att direktivet ger större utrymme till medlemsstaterna att själva bestämma vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden. Det skulle, till exempel, göra det lättare för Sverige att behålla modellen med starka kollektivavtal.

Principen ska dock vara att de som jobbar utomlands ska ha samma rättigheter som värdlandets arbetstagare.

Facken vill också att regeringen snarast, senast under det svenska EU-ordförandeskapet nästa år, tar initiativet till en ny social dialog ”…där arbetskraftens värde stärks och där den sociala tryggheten garanteras.”

I LO:s förhandlingsgrupp om ett nytt huvudavtal ingår, förutom förre avtalssekreteraren Erland Olauson, de nyvalda avtalssekreterarna för LO Per Bard och för IF Metall Veli-Pekka Säikkälä. Andra medlemmar är Håkan Pettersson, Kommunal, Sven-Olof Hellman, Seko, Gunnar Ericson, Byggnads samt John Haataja, Handels.

Förhandlingsdelegationen, som kommer att få ta ställning till förhandlingsresultaten, utgörs av LO:s styrelse, inklusive de adjungerande ledamöterna – alltså LO:s ledning samt förbundens ordföranden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?