Industriarbetarnas tidning

Stigande oro för jobben

1 augusti, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Antalet varslade personer ökade markant i juni. För IF Metalls branscher är antalet det högsta för juni under hela 2000-talet. Pappers bävar för hösten och räknar med risk för nedläggningar.

Arbetsförmedlingens statistik över varsel för juni visar att det kärvar på arbetsmarknaden. Det bekräftades med eftertryck i går torsdag. Konjunkturinstitutets barometer avslöjade då att stämningsläget bland folk och företag är dystrare än på länge.

Förbunden saknar egen statistik över varsel bland medlemsföretagen. De får lyssna på signalerna från avdelningarna.

– Känslan är att det håller på och bli besvärligare, bekräftar Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare i Skogs- och Träfacket. Fast tecknen är inte övertydliga, tycker han.

I juni varslades 213 personer om uppsägning på 12 arbetsställen inom trävarutillverkning (SCB:s definition). Visserligen är det bara för en månad, men kan jämföras med juni förra året då 18 personer berördes, i den bransch där Skogs- och Träfacket har många medlemsföretag. Junisiffran för varslade personer är den näst högsta under 2000-talet.

Lars-Erik Larsson, ombudsman i avdelning 1 Norr:
– Vi har ju Seskarösågen som lagts ned och en del skogsentreprenörer har sagt upp folk. I övrigt är det rätt lugnt, dvs ett bra tryck och full fart i produktionen.

– Samtidiget ser man med blotta ögat att sågarna går dåligt. Lagren med sågat virke tornar upp sig. Efterfrågan har minskat. Ett oroande tecken är att byggbranschen är på nedgång. Det får följdverkningar i våra branscher.

Även IF Metall ser en del oroande tecken:

– Varslen ökar i antal, konstaterar Benny Sjöhem i IF Metalls avdelning 34 Sjuhärad. Och fler blir det när semestrarna är över och neddragningarna vid Volvo Torslanda får full effekt här i bygderna.

Än så länge är det främst mindre företag som varslar inom IF Metalls branschområden. Ofta underleverantörer, företag längst ut i kedjan som inte har några marginaler och snabbt måste göra sig av med folk.

Benny Sjöhem ser en skillnad mot inledningen till förra lågkonjunkturen:
– Vi har idag ett par tusen anställda i bemanningsföretag i avdelningen. Det är nytt. Många där lär åka först när det blir neddragningar. Fast alldeles säkert är det inte. På Ericsson mötte jag en medlem som jobbat där i tio år, men var anställd i ett bemanningsföretag.

Varslen i Industrifacket Metalls branscher för juni är till antal det högsta på tre år. Och drabbar flest personer för juni månad under hela 2000-talet. Omfattningen beror till stor del på neddragningar inom fordonstillverkningen.

Det kan bli en besvärlig höst. Något som alldeles särskilt gäller Pappers medlemsföretag.

– Det är en pressad situation, det ser dåligt ut på alla fronter. Jag är övertygad om att vi får strukturåtgärder under hösten. Det säger Christer Larsson, ekonom i Pappers, efter att just ha synat företagens ekonomiska redovisningar.

Tommy Andersson, ordförande i Grafiska Fackförbundet, tycker det ser lite varierande ut. Västsverige har fler varsel, medan det går bra på andra håll.
– En viss nedgång räknar vi med som följd av utvecklingen i den övriga industrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?