Industriarbetarnas tidning

Turné ska förankra nytt storfack

12 augusti, 2008

Skrivet av

Bra diskussioner och samstämmighet. Så sammanfattar både Grafikernas och Skogs- och Träfackets ledning starten på turnén som ska förankra en sammanslagning av förbunden.

I går måndag inleddes den turné som får betraktas som en sorts final på det fleråriga arbete som Grafikerna och Skogs- och Träfacket har lagt på att förbereda för en sammanslagning av de båda facken.

Turnéns syfte är att samla in synpunkter och svara på frågor. Det kan även bli tal om justeringar av det förslag om samgående som läggs inför förbundens kongresser i slutet av september.

På den första av totalt sju turnédagar samlades lokala fackliga representanter i Göteborg och Örebro.

– Det har varit en väldigt bra dag. Det var bra diskussioner, även om det finns olika uppfattningar om delar av utredningen, sammanfattar Grafikernas ordförande Tommy Andersson mötet i Göteborg.

Det fanns bland annat åsikter om golvet i medlemsavgiften. Frågan kommer att föras tillbaka för diskussion i ett gemensamt förbundsstyrelsemöte i början av september.

Skogs- och Träfackets representanter var även tveksamma till att det enligt förslaget ska vara frivilligt att bilda sektioner ute i avdelningarna. De undrar om facket kan bli så medlemsnära som det är sagt utan sektioner.

– Det är en förändring för Skogs- och Träfacket, som tidigare har haft i stadgarna att sektioner ska bildas, förklarar Tommy Andersson.

Även Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström var märkbart nöjd efter sin turnéstart i Örebro.

– Det var positivt. Blir det så här lugnt på alla konferenser så är det inga problem.

Samstämmigheten var stor mellan de båda förbundens avdelningar, berättar han. Också här gav samtalen något att ta med sig tillbaka för diskussion.

Det handlar om GS-utredningens förslag på gränsdragning mellan de nya avdelningarna. Önskemål kom fram om att Dalsland ska höra till Värmland och inte till Göteborg som det står i förslaget.

På plats i Örebro fanns också Jonny Olsson, ordförande i Grafikernas avdelning åtta och kongressombud under den extrainsatta kongressen i september.

– Det var en bra dag, det tyckte nog alla som var på konferensen. Visst fanns det en del kritik och funderingar, men inga motsättningar.

En fråga som togs upp av samtliga grupper var hur förtroendevalda som arbetar mycket fackligt ska säkra sin rätt till a-kassa vid arbetslöshet.

Enligt de nya reglerna beräknas a-kassan bara efter hur stor del av arbetstiden man har varit på jobbet. Den som jobbar mycket fackligt riskerar att få en kraftigt reducerad ersättning från a-kassan.

– Men det har egentligen inte med sammanslagningen att göra. Det är ett problem för alla förbund. Frågan borde lyftas av LO.

Grafikernas och Skogs- och Träfackets turné fortsätter hela veckan. I dag tisdag samlas man i Stockholm.

Den 28 september avgörs det på respektive förbunds kongress om de två facken ska gå samman. Sammanslagningen sker i så fall vid halvårsskiftet 2009.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen