Industriarbetarnas tidning

Uppsägningar kan ge höjd a-kasseavgift

14 augusti, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

De nya avgifterna till a-kassan sänktes första juli.
– Men ökad arbetslöshet höjer avgiften. Något som kan komma med den försämrade konjunkturen, tror Peter Schönefeld, kanslichef chef för Arbetslöshetskassornas samorganisation.

De nya avgifterna till a-kassan från 1 juli är nu klara. Därmed har den så kallade förhöjda finansieringsavgiften ersatts av en arbetslöshetsavgift. A-kasseavgiften består alltså av en arbetslöshetsavgift samt en administrativ grundavgift.

Den nya arbetslöshetsavgiften ska spegla arbetslösheten inom kassans branscher. Högre arbetslöshet ger högre avgift. Men bara till en del. Taket för den nya arbetslöshetsavgiften är via lagstiftning bestämd till högst 300 kronor.

Den nya arbetslöshetsavgiften är en sänkning jämfört med den tidigare finansieringsavgiften. För GS-kassan – Grafikernas och Skogs- och Träfackets a-kassa – är avgiften sänkt från 357 till 325 kronor.

För Pappers medlemmar är avgiften sänkt från 365 till 299 kronor.

IF Metalls medlemmar betalar nu 224 kronor till a-kassan.

Grundavgiften i a-kassan ska täcka kostnader för administration. Den är oftast lägre i de stora kassorna och allra högst i de minsta. Där arbetslösheten också kan vara hög. Därför får Musikernas medlemmar 415 kronor i månaden till a-kassan.

Avgiften till a-kassan är en beräkning som stäms av mot de faktiska kostnaderna. Alla kassor har gjort en bedömning om utvecklingen för resten av året. Blir arbetslösheten högre kan avgiften höjas.

– För medlemmarna blir det näppeligen någon större ökning på en gång även om arbetslösheten ökar. Det har jag svårt att tro, säger Peter Schönefeld, chef hos Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Peter Schönefeld ser än så länge inga tecken i kassorna att arbetslösheten ökar.
– Det är ju en viss tröghet i systemet. Det kan också bero på att färre har ersättningsrätt än tidigare, att fler är utförsäkrade.

Skulle IF Metalls kassa få samma arbetslöshet som 2006 så går arbetslöshetsavgiften i taket på 300 kronor. Det är mer än en fördubbling mot dagens 140 kronor av den totala a-kasseavgiften på 224 kronor.

2007 betalade a-kassornas medlemmar 61 procent av kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen direkt via sina avgifter. Finansieringsavgiften till staten har successivt ökat. Under 1970- och 1980- talen svarade medlemsavgiften för 3-5 procent av utgifterna i systemet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?