Industriarbetarnas tidning

Bilfabrik lade ned – utan uppsägningar

11 september, 2008

Skrivet av ÅKE LIF

Beskedet om Scanias nedläggning kom som en kalldusch i Falun för två år sedan. 680 jobb bort.
Men fortfarande har ingen sagts upp. När det definitiva slutet närmar sig har över 550 fått nya jobb eller andra lösningar.

Scania valde en ovanlig väg vid nedläggningen. I stället för att säga upp och varsla drog företaget igång ett arbete tillsammans med facket, Falu kommun och Startkraft (Trygghetsrådet på arbetarsidan). Företaget har stått för finansieringen.

Det gällde att individ för individ hitta en lösning. Många har fått jobb på de två företag som övertagit en del av Scanias produktion, Leax och Zakrisdal.

Andra har bytt bransch. Carina Arcari, 41-årig fyrabarnsmamma, har blivit stålverksarbetare:

– Hela ens värld rasade samman. Men jag började söka jobb och hamnade i ett sommarjobb på SSAB i Borlänge, berättar Carina Arcari.

Scania betalade prova-på-lön, det ingick i projektet. Och efter en tid fick hon fast jobb på stålverket, där hon trivs jättebra.

I december i år tar Scanias verksamhet i Falun slut. I slutet av sommaren finns 128 av de 680 kvar, men alla är föremål för Startkrafts ansträngningar att hitta lösningar.

– I slutändan kanske det ändå blir nödvändigt med en del uppsägningar, säger Torbjörn Pedersen, IF Metall-klubbens ordförande på Scania. Han är i stort sett nöjd med hur företaget skött processen.

Scanias platschef, Anders Williamsson om det unika upplägget:

– Faktum är att vi ser det här som ett företagsekonomiskt bra projekt. Visst har vi lagt ner mycket pengar, men vi tror ändå att blir billigare än om vi köpt ut de anställda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.