Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbetes pris till SSAB i Luleå

29 september, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Dagens Arbetes nyinstiftade pris för bästa arbetsmiljö tilldelas SSAB Tunnplåt i Luleå, som därmed utses till ”Årets industriföretag”.

– Härligt. Detta var verkligen en toppennyhet, jublar Stefan Ehnbom, platschef vid SSAB Tunnplåt.

– Kul att bli uppmärksammad på det här sättet. Vi är stolta över vår goda arbetsmiljö, säger huvudskyddsombudet Roger Forsberg.

Dagens Arbetes pris för bästa arbetsmiljö är nytt för i år. 25 förslag kom in, fyra finalister utsågs och presenterades i reportage i tidningen.

Juryn under ledning av Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg enades sedan om att SSAB Tunnplåt i Luleå var den starkaste kandidaten. De övriga finalisterna var Samhall i Hede, Södra Cell i Värö och Smurfit Kappa i Eslöv.

– SSAB Tunnplåts systematiska och långsiktiga arbetsmiljöarbete är imponerande och det är särskilt viktigt att det sker i nära samverkan mellan företaget och de fackliga organisationerna, säger Mikael Sjöberg.

Och i Luleå är företagsledning och fack eniga om att satsningar på arbetsmiljön är en framgångsfaktor:

– Vi gläder oss mycket över det här priset, säger platschefen Stefan Ehnbom. Jag tycker vi har bevisat att om man jobbar ihop och har en bra samverkan med facket, så når man bra resultat.

Samarbetet intygas också av huvudskyddsombudet Roger Forsberg:

– Vi har en engagerad företagsledning, som ser betydelsen av god arbetsmiljö och som dessutom lyssnar på oss.

Och sambandet mellan arbetsmiljön och det ekonomiska resultatet är tydligt, enligt platschefen Stefan Ehnbom:

– Arbetsmiljön är en av de absolut viktigaste anledningarna till våra ekonomiska framgångar här i Luleå. Våra anställda trivs och är delaktiga. Det finns en stark koppling mellan det förhållandet och våra ekonomiska vinster.

– Egentligen är det konstigt att inte alla arbetsgivare inser det. Men för en del handlar det bara om vackra ord. Vi visar i konkret handling vad god arbetsmiljö betyder, säger Stefan Ehnbom.

DA-juryns hela motivering lyder så här:

”SSAB Tunnplåt i Luleå har bedrivit ett systematiskt och långsiktigt arbetsmiljöarbete i samverkan med de fackliga organisationerna. Detta har lett till en förbättrad fysisk och psykisk arbetsmiljö och en kraftig minskning av antalet arbetsolyckor. Företaget ser en välmående personal i en bra arbetsmiljö som avgörande för ekonomisk framgång och fortsätter arbeta för en ännu bättre arbetsmiljö.”

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.