Industriarbetarnas tidning

”Förekommer i varje del av rörelsen”

4 september, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

DA GRANSKAR

– Varenda gång något sådant här händer är det ett misslyckande. Samtidigt visar det hur jäkla svårt det är att kontrollera, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i ABF och anställd på IF Metalls ordförandekansli.

Karl-Petter Thorwaldsson (bilden) blir överraskad när Dagens Arbete ringer och berättar om de papperslösa som för 35 kronor i timmen renoverade restaurangen i ABF-huset i Stockholm. Han har stort förtroende för Göran Eriksson som är chef för ABF Stockholm som i sin tur kontrakterat Restaurant Arbat-Cirkeln där renoveringen pågått.

– Min enda förklaring är att han måste ha blivit blåst, säger han.

Vad har ABF för ansvar?

– Det här ska absolut inte hända och det är klart att vi har ett ansvar. Från förbundets sida försöker vi gardera oss mot sådant här genom att kräva kollektivavtal av våra underleverantörer. Centralt gäller kravet i två led.

Har inte ni som representanter för arbetarrörelsen ett extra ansvar?

– Utan tvekan. Det är ju vi som har satt reglerna och det är otroligt viktigt att vi föregår med gott exempel. Men samtidigt visar det här hur svårt det är.

– Man kan ju fundera på om man borde införa ett märkningssystem för att underlätta för kunden att välja företag med kollektivavtal och bra villkor.

LO föreslår att huvudentreprenören bör ta ett större ansvar. Vad tycker du om det?

– Det låter rätt. Hade ABF varit en koncern hade ansvaret fallit på oss centralt. Vi är dock ett förbund som består av 72 juridiskt enskilda enheter. Även om vi ville skulle vi inte kunna kontrollera alla. Det juridiska ansvaret faller i det här fallet på ABF Stockholm.

Kan du garantera att sånt här inte förekommer någon annanstans inom ABF?

– Nej, det kan jag inte. Tvärtom så vet jag att det här förekommer, både här, i LO-borgen och i varje del av arbetarrörelsen.

– I dag handlar vi tjänster av tusentals företag. Och dessa företag handlar i sin tur tjänster av andra företag. Det är allt från kaffeautomaten här på kontoret till studiecirklarna ute i landet.

– För 50 år sedan sköttes det mesta inom arbetarrörelsen. Då var det lättare att hålla koll. I dag är det mycket mer splittrat och svårkontrollerat. Någonstans i våra tusentals upphandlingar döljer sig sådan här verksamhet. Det vet jag, bara inte exakt var.

Vad gör ni för att komma åt det?

– Vi jobbar jätteaktivt och ställer höga krav på våra underleverantörer. När det gäller kaffet här på kontoret, bara för att ta ett exempel, så hade vi en underleverantör som inte kunde garantera kollektivavtal och rättvisemärkt hos deras underleverantör. Då blev vi tvungna att byta. Men det är ju inte alltid sådan information når oss, och det är otroligt svårt att kontrollera eftersom det är rör sig om så många företag.

– Vi kräver kollektivavtal i två led, men i praktiken är det framförallt ett led. Bara här på kontoret har vi mellan 50 och 70 leverantörer. Att kontrollera alla deras underleverantörer är otroligt svårt. Vi är väldigt noga i första ledet, men i andra ledet är vi inte tillräckligt bra.

Bör facket organisera papperslösa?

– Det är en realitet att vi har papperslösa på svensk arbetsmarknad i dag. Fackföreningsrörelsen borde öppna upp dörren och släppa in dem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?