Industriarbetarnas tidning

”Hånfull satsning på Arbetsmiljöverket”

22 september, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

I dag, måndag, presenterar regeringen 2009 års budget. Bland annat utlovas 33 extra miljoner till Arbetsmiljöverket. ”Hånfullt”, anser Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

Inför nästa års budget lovar regeringen att bland annat satsa på arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket ska få 33 miljoner extra för att ”förbättra informations- och kunskapsinsatser mot enskilda företagare och stimulera ett effektivare arbetsmiljöarbete”.

Ulla Lindqvist, som fram till regeringsskiftet hösten 2006 satt med i Arbetsmiljöverkets styrelse, är starkt kritisk till satsningen.

– Jag tycker det är hånfullt. Först drar de ner 157 miljoner vilket har inneburit att man har minskat på inspektörer så att vi inte ens når upp till ILO:s rekommendationer. Och nu ska verket få 33 miljoner mer och det ska användas till information? Man löser absolut inte de här problemen med information!

Vad som behövs är fler arbetsmiljöinspektörer, anser Ulla Lindqvist. Att allt fler företag tänker ekonomiskt och hela tiden försöker pressa kostnaderna för med sig fler arbetsplatsolyckor. Och då behövs inspektörer som kan ställa krav på arbetsgivarna att följa arbetsmiljölagen, påpekar hon.

Ulla Lindqvist påminner också om de nedskärningar utöver dem på Arbetsmiljöverket som regeringen gjort: Arbetslivsinstitutet är nedlagt och de 15 miljoner LO förr fick till skyddsombudsutbildningarna är indragna.

– Allt är ett dråpslag mot arbetsmiljön. Då kan man inte komma sen och säga att ger man 33 miljoner till information så gör man en ordentlig satsning.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg vill inte kommentera budgeten förrän den presenterats i riksdagen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.