Industriarbetarnas tidning

IF Metall satsar på Social Forum

16 september, 2008

Skrivet av SOFIA FRENCH

IF Metall medverkar för första gången på European Social Forum.

– Vi ska prata om fackligt solidaritetsarbete i tredje världen, säger Hans Palmqvist på internationella enheten.

Mellan 17-21 september kommer över 20 000 personer att besöka European Social Forum i Malmö. Över 200 seminarier och workshops kommer att hållas. Teman på programmet är bland annat fackliga rättigheter, global solidaritet och en förändrad klimatstrategi

Det är femte gången European Social Forum anordnas. Men det är första gången som IF Metall medverkar.

– Ja, det har handlat om prioriteringar. I Aten var EU-facket med och då tyckte vi att vi var representerade genom dem. Men nu ordnas det i Sverige och då vill vi vara med.

Enligt Hans Palmqvist är det många som inte känner till att fackföreningarna även jobbar internationellt för att motverka fattigdom, hiv/aids och så vidare.

– Nu kommer vi att berätta hur vi hjälper till att bygga starka lokala organisationer för att kunna skapa internationella ramavtal.

Vad IF Metall kommer att få ut av dagarna låter han vara osagt, men han ser fram emot att träffa unga engagerade människor. En liten farhåga för bråk finns ändå.

– Mellan radikala vänstern och fackföreningarna finns ju ett misstroende sedan gammalt. De tycker väl att vi tillhör etablissemanget och är alldeles för mesiga.

Föreningen ESF Norden 2008 står som arrangörer. I den har LO en representant ifrån LO-distriktet i Skåne, Caroline Bondesson. Henne kan ni kontakta för frågor och information på caroline.bondesson@lo.se

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.