Industriarbetarnas tidning

IF Metall: ”Vi har inte haft tid att fundera på frågan”

9 september, 2008

Skrivet av

IF Metall har ingen färdig strategi för hur tvättarbetare som Carlos Miguel och Ana Mammadov ska kunna få hjälp. Förbundet utesluter dock inte vägen att erbjuda papperslösa fackligt medlemskap.

Hur ser IF Metall på att det finns papperslösa på tvätterierna som tjänar 25, 35 kronor i timmen?

– Att det förekommer är fullständigt oacceptabelt. Där har vi som fack ett ansvar. De lokala fackliga organisationerna ska hålla koll på att de här villkoren inte existerar, säger Anders Ferbe (bilden), andre vice förbundsordförande.

– Samtidigt är det här oerhört svårt. Det är ohyggligt viktigt att vi kan hjälpa de människor som befinner sig i det här träsket. Den enskilde papperslösa får inte bli ett offer.

Hur facket ska undvika att skada papperslösa som oftast inte har någon chans att jobba vitt, och samtidigt bekämpa svartjobb, är ingen enkel ekvation. IF Metall har ingen plan för hur det ska gå till.

Centralorganisationen LO, där IF Metall ingår, och TCO, startade i våras ett samarbete för att hjälpa papperslösa. Det fackliga center som nyligen invigts ska fungera som en samlingspunkt där papperslösa kan få råd och information om den svenska arbetsmarknaden.

Europafacket, där Wanja Lundby-Wedin är ordförande, rekommenderar medlemsförbunden att erbjuda papperslösa fackligt medlemskap.

Men när frågan var uppe på LO-kongressen i maj beslutade kongressen att inte utfärda en sådan rekommendation. Det är nu upp till varje enskilt medlemsförbund att bestämma om facket ska erbjuda medlemskap för papperslösa.

Fastighets som har stora problem med svart och papperslös arbetskraft i städbranschen, har beslutat att erbjuda papperslösa fackligt medlemskap. Anders Ferbe utesluter inte att IF Metall kan komma att erbjuda medlemskap, men säger att förbundet måste få tid på sig att fundera över och utreda om det är den bästa vägen.

– Fastighets har till skillnad från oss haft stora problem under lång tid och har haft betydligt längre tid på sig för att hitta ett upplägg för att hantera detta. Vi har inte haft tid att fundera så länge, vi har inte haft det här problemet på dagordningen.

Kan en papperslös tvättarbetare söka upp IF Metall för att få hjälp utan att komma till skada?

– Ja. De fackliga företrädare som blir kontaktade av papperslösa försöker hantera det utifrån en social grundsyn.
Fastighets har bestämt sig för att ta strid och lobba politiskt för att de papperslösa ska legaliseras och få papper.

Är det något IF Metall kan ställa sig bakom?

– Ja, låt oss ta med även det i en diskussion, säger Anders Ferbe.

– Vi utesluter inga åtgärder. Vi i de enskilda förbunden måste försöka finna ut vad som är bäst väg för oss.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.