Industriarbetarnas tidning

Inga nya lagar för bättre skydd

26 september, 2008

Skrivet av SOFIA FRENCH

– Det blir ingen mer lagstiftning på det arbetsrättsliga området. Det är regeringens linje och den ligger fast, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Under en långdragen konflikt på bröderna Henrikssons stengjuteri i Kungsbacka som DA tidigare skrivit om, förekom hot och våld från arbetsgivaren.

Detta fick riksdagsmannen Patrik Björck (s) att ställa frågan i riksdagen om stärkt föreningsrättsskydd, det vill säga regler som förhindrar att arbetsgivare kränker och särbehandlar anställda för deras fackliga medlemskap och aktiviteter.

– Det här är konflikter som visar på ett bristande förtroende mellan arbetsgivare och arbetstagare. Och man kan inte lagstifta fram förtroende, säger Sven Otto Littorin i debatten.

Hot och våld är givetvis förbjudet, enligt Littorin. Men han anser att Patrik Björcks uppmaning till förändring bör riktas till parterna i stället för till lagstiftaren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.