Industriarbetarnas tidning

Katastrofläge för hus­industrin

30 september, 2008

Skrivet av ÅKE LIF

Finndomo lägger ner sin småhusfabrik i Hultsfred. Lenhovdafönster läggs ner. Reino Thapper, ordförande i Skogs- och Träfackets avdelning 13, tvekar inte att använda ordet katastrof för att beskriva läget för husindustrin.

Nedläggningen i Hultsfred drabbar 66 anställda i Hultsfred utöver de 25 som tidigare varslats. Finndomo ska också minska vid sina fabriker i Hjältevad och Hässleholm med vardera 25 anställda.

Nedläggningen av Lenhovdafönster, som ägs av Inwidokoncernen, innebär att 80 personer mister jobbet. Koncernen äger också Elitfönster, vars fabriker i Lenhovda och Vetlanda inte berörs just nu.

Varslen är de senaste i en lång rad inom hustillverkningsindustrin. Reino Thapper ser hur bortåt 500 jobb är på väg att försvinna inom den Hultsfredsbaserade avdelningens område.

Enligt företaget Finndomo föll husförsäljningen i Sverige med 30 procent under perioden januari-augusti i år jämfört med förra året.

– Det slår stenhårt mot Småland. Men det är ju väntat, räntorna höjs vilket stryper konsumtionen och gör att bankerna kräver mer säkerhet för att finansiera hus.

Just i Hultsfred finns en ljuspunkt i mörkret eftersom Ikea har en spånskivefabrik där som nyanställer.

– De 25 som varslats tidigare och som slutar i dagarna har alla fått jobb, säger Reino Thapper.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.