Industriarbetarnas tidning

LO får ett nytt förbund

28 september, 2008

Skrivet av

I dag söndag blev det klart att Grafikerna och Skogs- och Träfacket går samman i ett gemensamt förbund sommaren 2009.
– Nu börjar det stora arbetet att få den nya organisationen att fungera. Men jag är inte orolig, vi kommer att greja det, sa Grafikernas ordförande Tommy Andersson.

Det blev som väntat ett ja till en sammanslagning med Skogs- och Träfacket på Grafikernas kongress i Stockholm i dag söndag. Därmed har båda förbunden sagt ja och arbetet med att slå samman de båda LO-förbunden kan inledas.

Redan efter en halvtimmes diskussion var det dags för beslut på Grafikernas kongress och det blev ett enhälligt ja till förbundsstyrelsens förslag på samgående.

Det var bara från Smålandsavdelningen som tveksamma röster hördes under debatten. Kongressombudet Barbro Svensson ansåg att medlemsvärvning, organisationsgrad och god ekonomi, som det nya förbundet ska förbättra, redan fungerar utmärkt i Småland.

Däremot kommer splittringen av Smålandsavdelningen innebära svårigheter att få fram tillräckligt många förtroendevalda, varnade hon.

Jörgen Johansson från samma avdelning förde också fram farhågor om vad som kommer att ske vid första ordinarie kongress.

– Jag blir betänksam när jag hör representanter för Skogs- och Träfacket säga att ”det vi inte gillar i förslaget kommer vi ändra på vid första ordinarie kongress på demokratisk väg”.

Övriga inlägg under debatten andades tro och förhoppning på ett nytt förbund.

– Under de två åren fram till den första ordinarie kongressen håller man sig inte i skyttegravarna, utan man kommer att vara ett gemensamt lag ute i avdelningarna, sade Seppo Sinimaa från Stockholmsavdelningen, som inte trodde på några ”återställare” från Skogs- och Träfackets håll.

Stefan Granér från Stockholmsavdelningen och ledamot i förbundsstyrelsen menade att det är dags för Grafikerna med en sammanslagning nu, efter två tidigare misslyckade försök.

– Vi måste hitta en samarbetspartner så länge vi är starka, annars har vi mycket sämre förhandlingsutrymme. Nu måste vi ta ett nödvändigt steg för att förbli starka även i framtiden.

FAKTA/Så blir det nya förbundet
Det nya förbundet får 57 000 aktiva medlemmar (70 000 inklusive pensionärer) fördelade på 15 geografiska avdelningar, som tillsammans ska ha 48 ombudsmän.Medlemsavgiften blir 1,45 procent och taket sätts vid 24[ 000 kronor. Den högsta medlemsavgiften blir 348 kronor i månaden.
En konstituerande (bildande) kongress hålls i maj 2009 och från och med 1 juni 2009 är de två förbunden ett.
Under en tvåårig uppbyggnadsfas består förbundsledningen och styrelsen av lika många ledamöter från båda förbunden.
Första ordinarie kongress hålls 2011.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?