Industriarbetarnas tidning

Löfven kritisk till höjd ränta

4 september, 2008

Skrivet av

I morse höjde Riksbanken räntan. Bekymmersamt, anser IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Riksbankens höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 4,75 procent innebär att ekonomin stramas åt. Beslutet motiveras utifrån den höga inflationen.

– Med all respekt för att Riksbanken har helhetsbilden: vår bild är en annan än Riksbankens. Inflationsförväntningarna är på väg ned. Konjunkturinstitutets siffror för juli och augusti pekar på en sådan tendens.

Stefan Löfven anser att allt tyder på att prisökningarna håller på att mattas av till följd av den annalkande lågkonkjunkturen.

– Att höja räntan nu hämmar investeringar och ger hushållen bland annat högre boendekostnader.

Stefan Löfven är noga med att påpeka att inflationsbekämpning är viktigt.

– Alla vinner på en låg inflation. Vi har sett att när inflationen är låg då stiger reallönerna för våra medlemmar. Inflationen ska ned både på kort och lång sikt. Det hjälper oss i avtalsförhandlingarna.

Inflationstakten på 4,4 procent riskerar att göra 2008 till ett förlorat år vad gäller reallönerna.

– I år ser det bekymmersamt ut om vi ska klara reallönerna med tanke på den höga inflationstakten. Men sett över hela den treåriga avtalsperioden får vi en reallöneökning.

Den 24 september tar IF Metalls avtalsråd ställning till om man ska säga upp det tredje avtalsåret. Han vill inte föregripa diskussionen på avtalsrådet, men säger:

– Jag känner inget tryck på att vi ska säga upp avtalet.Enligt Medlingsinstitutets lönestatistik som presenterades i dag ökade industriarbetarlönerna med 5,3 procent första kvartalet och med 3 procent andra kvartalet.

– Det visar också att inflationsförväntningarna är på väg nedåt, säger Stefan Löfven.

Riksbankens uppgift är att stabilisera penningvärdet med räntans hjälp. När inflationen stiger ska räntan höjas för att bromsa ekonomin. Nu bromsas ekonomin när vi ändå är på väg in i en lågkonjunktur.

Kritiken har höjts att Riksbankens räntehöjning riskerar att fördjupa lågkonjunkturen. Är det dags att diskutera om Riksbanken bara ska ta hänsyn till inflationen och inte till tillväxt och sysselsättning som exempelvis den amerikanska centralbanken?

– Man skulle i alla fall kunna undersöka saken, så långt är jag beredd att gå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.