Industriarbetarnas tidning

Motsvarar 35[ ]000 jobb i Stockholm

22 september, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

– Väldigt tråkigt, alla har gjort sitt yttersta, säger Anna Gustavsson, koncernfackets ordförande vid Orrefors Kosta Boda AB. Hon har varit med och förhandlat bort 500 glasarbetare sedan hon 1997 blev fackligt aktiv.

Dagens Arbete har tidigare skrivit Orrefors Kosta Boda AB ska säga upp 100 personer av totalt 650 anställda. Kostnadsutvecklingen, lågkonjunkturen, sviktande USA-marknad, ränteläget; sammantaget måste företaget minska utgifterna för att komma i ekonomisk balans.

– Vi har haft några lugna år. Missförstå mig inte, alla har kämpat på och gjort sitt bästa. Vi har klarat våra målsättningar. Ändå hamnar vi i en sådan här situation. Det är omständigheter utanför vår påverkan, säger koncernfackets ordförande Anna Gustavsson.

För Nybro kommun blir det ytterligare ett bakslag, enligt Anna Gustavsson:

– Golv- och möbeltillverkarna Kährs och Bränntorp minskar och nu tillkommer det här. Det skulle motsvara 35 000 jobb i Stockholm.

– Vi börjar förhandla den 30 september om ett paket med kostnadssänkande åtgärder. Personalneddragningar är en del. Det blir personal rakt över som får gå, både arbetare och tjänstemän.

IF Metallklubben har förtroende för ägaren New Wave Group. Bland annat för att man satsar i Kina på försäljningssidan:

– Vi känner att vi har rätt ägare.

Det har Anna Gustavsson inte alltid gjort. Tillsammans med kollegan Peter Danielsson i klubbstyrelsen kom hon fram till att de haft uppsägningsförhandlingar för cirka 500 arbetskamrater. Sedan 1997. Det år de blev fackligt aktiva.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.