Industriarbetarnas tidning

Nya gränser ska rädda storfack

19 september, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Skogs- och Träfacket samt Grafikerna föreslår en rad förändringar i nya utredningsförslaget. Avdelningsgränserna ändras för att blidka kritikerna till ett nytt sammanslaget förbund.

För att möta upp kritiken och förslagen som kommit in har avdelningsgränserna flyttats på flera håll i södra Sverige. I bland annat Småland, Halland, och Götaland byter ett antal kommuner avdelning.

Dalsland till exempel ska tillhöra Värmland i stället för västra Västra Götalandavdelningen. I det tidigare GS-förslaget hade Jönköpingsavdelningen betydligt fler medlemmar än de omgivande avdelningarna. För att få en jämnare fördelning flyttas Gnosjö, Värnamo och Gislaveds kommun till Halland/Kronobergavdelningen, och Vetlanda flyttas till Kalmaravdelningen.

Halland/Kronobergavdelningen avstår i sin tur från Varberg, som i stället ska höra till västra Västra Götalandavdelningen. Som en följd av de nya gränserna utökas antalet ombudsmän med ytterligare fyra.

Dessutom sker en viss justering av medlemsavgiften. Från många håll inom Skogs- och Träfacket har kritik riktats mot ett tak på medlemsavgiften. Taket blir kvar, men golvet tas bort och avgiften höjs från 1,4 till 1,45 procent, bland annat för att täcka kostnaderna för de extra ombudsmännen.

Förslaget innehåller ingen förändring i frågan om centraliserad administration. Avdelningarnas behov av medlemsservice måste ställas mot förbundets behov av en kostnadseffektiv administration, skriver man. Det betyder däremot inte att alla resurser hamnar i Stockholm eller på ett enda kontor. Hur det slutligen ska se ut blir den nya förbundsstyrelsens uppgift att utforma.

Förändringarna finns att läsa på GS-utredningens hemsida. Där finns också en sammanställning över alla förslag som samlades in under GS-turnén som nyligen genomfördes.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.