Industriarbetarnas tidning

Ombudsmän satsar på sundare liv

19 september, 2008

Skrivet av SOFIA FRENCH

En hel del tobak och alkohol, samt dåligt med tid för träning och motion. Så ser vardagen ut för många lokala ombudsmän. Men nu ska det bli ändring. Tre dagars hälsocoaching ska hjälpa de hårt arbetande ombuden till ett sundare liv.

– Tanken är inte att alla ska bli elitidrottare utan att alla ska utgå från den egna drivkraften och de personliga förutsättningarna, säger Natalie Grynfarb som leder satsningen.

Tjugo frivilliga ombudsmän i IF Metall har anmält sig till tre dagars friskvård på idylliska Södertuna slott i Gnesta. De ska lära sig laga hälsosam mat, få sin egen personliga hälsoprofil och motionera tillsammans.

Natalie Grynfarb menar att det är allmänt känt att fackliga ombud är en utsatt grupp. De lever under stress, sitter i långa förhandlingar och reser mycket.

– De är oerhört engagerade och jobbar hårt. Då är det svårt att sköta sin hälsa.

Inbjudna föreläsare är Tomas Danielsson, författare till boken ”Tokstressad! Vad vore livet utan stress” och Mats Pettersson som hjälpt bland andra Tre Kronor och Davis Cup-laget till maximal prestation.

De tre dagarna på Södertuna slott är pilotomgången i satsningen. Meningen är att alla 160 ombudsmän ska få tillfälle att gå kursen under 2009.

Alla avdelningsordföranden tycker att det här är toppen och vill att det ska bli obligatoriskt, avslutar Natalie Grynfarb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.