Industriarbetarnas tidning

Oro för mindre inflytande i Grycksbo

26 september, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

När Håfreströms bruk läggs ned flyttar en del av produktionen till Grycksbo. Ett nytt samägt bolag, med Polen som bas, kan göra att inflytandet för de anställda minskar. Även i Munkedals bruk. Det oroar Pappers.

Grycksbo pappersbruk stärks när Håfreströms bruk läggs ned. En del av produktionen vid nedläggningsbeslutade Håfreström flyttas över till Grycksbo.

– Smolket i det här är förstås att de blir av med jobben i Håfreström. Någon dör för att någon annan ska få leva, vilket är ytterst sorgligt, säger Lars-Göran Johansson, Pappers avdelningsordförande i Grycksbo.

En komplikation i sammanhanget är att Grycksbo bruk kan få Polen som hemmabas. Ägandet kan komma att föras över i ett samägt bolag, Arctic Paper S.A. Det sker i så fall i samband med den planerade börsintroduktionen i början av nästa år på Warszawa-börsen.

– Resultatet blir då mindre insyn i företaget. Polsk lag ger oss inte plats i bolagsstyrelsen såvida de inte släpper till en ägarplats, konstaterar Lars-Göran Johansson. Han oroas av sämre insynsmöjligheter och en maktförskjutning.

Oberoende av om de anställda får plats i bolagsstyrelsen eller inte måste arbetet med att bilda ett europeiskt företagsråd starta. Även den vägen kan de anställda få insyn och påverkan. För det krävs att företaget har minst 1 000 anställda och att man verkar i minst två EU-länder. Vilket kommer att gälla i det här fallet.

I det nybildade bolaget ingår även svenska Munkedals bruk, polska Arctic Paper Kostrzyn S.A. samt tyska Arctic Paper Mochenwangen Papier GmbH.

Att Arctic Paper S.A. kan få Polen som hemmabas ska, enligt ägarna, ses mot bakgrund av att företaget uppfattar ökade marknadsmöjligheter österut, säger Lars-Göran Johansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.