Industriarbetarnas tidning

Papperslösa kan betala skatt

15 september, 2008

Skrivet av AGNETA PERSSON

Vem som helst kan få en skattsedel och betala skatt. Även den som vistas i Sverige illegalt. Men den som gör det riskerar att hamna i Polisens register eftersom Skatteverket har rapporteringsplikt.

– Alla som vill ska få betala skatt, säger Lars Tegenfeldt som är rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor i Solna.

Den som ansöker om att få betala skatt riskerar dock att hamna i Polisens register. Skatteverket har nämligen skyldighet att kontrollera så att personen i fråga har arbetstillstånd eller permanent uppehållstillstånd. Saknas detta ska verket enligt utlänningsförordningen underrätta Polisen. Den skyldigheten är dock något som enligt Lars Tegenfeldt inte följs särskilt noga.

– Det är inte det mest angelägna att jaga dessa människor. Det är en resursfråga för oss, de som söker skattsedel kommer mest under semesterperioden och då har vi inte tillräckligt med personal.

Hur många papperslösa som i dag har skattsedel är okänt, men Lars Tegenfeldt säger att det är långt ifrån alla.

– Det är inte så vanligt. Man förutsätter att man ska jobba svart.

För den papperslöse som vill ha en skattsedel är proceduren enkel, enligt Lars Tegenfeldt. Man går till något av verkets kontor ute i landet och ansöker om skattsedel. Helst ska man kunna legitimera sig, vad som helst duger, till exempel ett studentkårsleg.

– Många har ingenting, men då brukar man tilldela skattsedel ändå. Finns det en arbetsgivare är det inga problem, då kan den intyga att personen i fråga är anställd.

Det kan ta allt från fem minuter till fem dagar att få sin skattsedel, säger Lars Tegenfeldt. Det beror på hur många ärenden som är på gång.

På skattsedeln står det hur mycket skatt man ska betala, och det är sedan arbetsgivarens skyldighet att betala in både skatt och arbetsgivaravgift för den anställde.

Vad får en illegal invandrare för sina skattepengar?

– Pensionspoäng, säger Lars Tegenfeldt. Annars riskerar man att inte få nånting, utom möjligen akut sjukvård.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.