Industriarbetarnas tidning

Rumäner utblottade efter skogsarbete

22 september, 2008

Skrivet av ANDERS ELGHORN

I en bil i Uppsala bor tre utblottade rumäner som arbetat åt Jan Karlsson Skog AB. I förra veckan åkte Skogs- och Träfacket dit med mat.
När de rumänska skogsplantörernas löner räknats ut efter slutfört arbete blev nästan inget över. Några av dem har skulder till företaget.

54 rumäner kom till Uppsala i somras. 300 euro fick de betala till en rumänsk agent för resan. De skickades av JK Skog med buss norrut för att plantera. Därifrån har de sedan skickats till olika delar av Sverige.

– De har flyttats runt som boskap, säger Peter Lindström, Skogs- och Träfackets man i Åsele i Västerbotten.

Uträkningen av rumänernas löner skedde hos företaget JK Skog i Uppsala. Fyra av dem hade då istället för lön, en skuld på cirka 1 800 kronor.

Flera av rumänerna har nu rest tillbaka till Rumänien. En är kvar i Västerbotten, skuldsatt, men med arbete åt en entreprenör. Ett antal rumäner arbetar fortfarande åt JK Skog i Värmland och tre bor i en bil i Uppsala utan pengar och arbete.

Jan Karlsson i Storvreta utanför Uppsala äger JK Skog. För honom är grunden till den trista historien ett missförstånd. Plötsligt en dag i juli stod det 54 rumäner utanför hans företag, folk som han inte beställt och inte väntat. Hitlurade av en rumänsk agent. 20 personer väntade han, men först i augusti.

– Vi försökte lösa det så gott det gick, berättar Jan Karlsson. I Uppsala kunde de inte vara kvar. Vi abonnerade en buss och körde dem till Norrland för att plantera där. Vi ordnade så gott vi kunde för dem.

Enligt Jan Karlsson har inga misstag begåtts med löneuträkningarna. Allt finns verifierat, säger han. Allt stämmer. Har de en skuld så beror den på att de gjort av med pengarna. I något fall handlar det också om sönderslagna stugor och en kraschad bil, hävdar JK Skogs ägare.

– När man vet att man gjort rätt och har gott samvete och ändå blir uthängd, då ledsnar man, säger Jan Karlsson.

På Skogs- och Träfacket är bilden en annan än den Jan Karlsson ger. Facket står upp för planterarna. Det är deras rättigheter som ska skyddas.

– Det handlar om kollektivavtalets legitimitet, säger Peter Lindström i avdelning 1 Norr.

– Ett utslag av trafficing. Ett j-a utnyttjande av människor, säger Dan Persson på Skogs och Träs huvudkontor. Det visar hur rutten branschen börjar bli.

Och Göran Svensson i Skogs- och Träfackets avdelning 6 lastade bilen full med käk och åkte till Uppsala för att hälsa på tre unga arbetslösa rumäner som bor i – en bil.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?