Industriarbetarnas tidning

Skamlöst utnyttjande av papperslösa

9 september, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Dagens Arbete ska avslöja orättvisor och missförhållanden och ge röst åt de röstsvaga. Det slås fast i vår policy. Formuleringar av det slaget kan lätt bli till tomma ord i högtidstal. Men sällan har just de orden känts så meningsfulla som när vi jobbat med det stora reportaget i septembernumret Vita dukar – Svart tvätt.

Vi har granskat tvätteribranschen i Stockholm och kan i reportaget visa hur papperslösa invandrare utnyttjas å det grövsta av skrupelfria arbetsgivare.

Vi visar hur lyxkrogarna runt Stureplan i Stockholm låter svartarbetande invandrare för 35 kronor i timmen tvätta bort champagnefläckarna från det rika folkets fina dukar.

Och när Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och hans direktörsvänner spiller rödvin på dukarna i den egna restaurangen är det de papperslösa på samhällets botten som tar hand om tvätten under urusla arbetsvillkor.

Svenskt Näringsliv, som säger sig företräda den svenska modellen med kollektivavtal och anständiga arbetsvillkor, har inte ens förmågan och viljan att upprätthålla ordning och reda i det egna huset.

LO borde vägra skriva på något nytt huvudavtal med Svenskt Näringsliv så länge organisationen inte förmår städa upp på sin egen hemmaplan. Arbetsgivarna borde ha ett lika starkt intresse som facket av ordning och reda på arbetsmarknaden och att försvara kollektivavtalen. Annars slås de seriösa företagen ut av de oseriösa, de som utnyttjar svart arbetskraft och struntar i att följa lagar och regler.

Svenskt Näringsliv borde ställa upp på LO:s förslag att ansvaret ska läggas på huvudarbetsgivaren. Ingen ska längre kunna skylla ifrån sig på underleverantörens underleverantör.

Det finns tiotusentals papperslösa i Sverige i dag. Invandrare som i väntan på arbets- och uppehållstillstånd lever i skräck och misär. Och som utnyttjas som superbillig arbetskraft, därför att de inte har något att sätta emot, därför att de inte har någon som för deras talan.

Alltför länge har fackföreningsrörelsen blundat för problemen.

I tv repriseras ett inslag om Byggnads ombudsmän som jagar illegala invandrare – för att bussa polisen på dem! Det var visserligen tre år sedan, men man baxnar ändå.

Sent omsider har facket vaknat. LO och TCO har just öppnat ett centrum för papperslösa i Stockholm och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin verkar skämmas en del över fackets senfärdighet.

Tvätterierna finns inom IF Metalls avtalsområde, men förbundet lämnar dem som verkligen behöver hjälp i sticket. Det håller inte! För vem ska företräda dem som är allra mest utsatta och står allra längst ner på samhällsstegen om inte facket gör det?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.