Industriarbetarnas tidning

Skövdefabriken: ”Vi hoppas slippa varsel”

30 september, 2008

Skrivet av

På Volvo Lastvagnars motorfabrik i Skövde har man ännu inte märkt av inbromsningen. Vi ska försöka anpassa oss utan varsel, säger verkstadsklubbens ordförande Lars Ask.

Varslet vid Volvo Lastvagnar kom oväntat i Skövde.

– Det var nog en överraskning för de flesta av oss. Visst känns det oroligt, men vi har en rätt bra framförhållning och hoppas kunna lösa övertaligheten utan att varsla om uppsägning. Det är vår ambition.

Volvo Powertrain tillverkar motorer till Volvos, Renaults och amerikanska Macks lastbilar. Dessutom är fabriken en ledande global leverantör av cylinderblock och cylinderhuvuden. Totalt 2 800 metallarbetare arbetar i produktionen.

– Vi hade det senaste varslet 1999 och vi sa då att det här vill vi inte vara med om igen, säger Lars Ask.– Tillsammans med företaget funderade vi ut ett antal flexibla lösningar.

En del av flexibiliteten har varit att 350 av metallarbetarna varit antingen visstidsanställda eller knutna till bemanningsföretag.

Av dessa 350 visstidsanställda och inhyrda finns ännu 200 kvar i produktionen. Kontrakten för dem löper ut under den närmaste tiden.

– Sedan får vi se hur läget är, om vi tvingas finna andra lösningar, säger Lars Ask.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.