Industriarbetarnas tidning

Strejkvarsel på stenhuggeri

2 september, 2008

Skrivet av

IF Metall varslar om strejk vid Bröderna Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka. Nästa fredag utbryter strejk vid företaget som vägrar teckna kollektivavtal.

Varslet överlämnades i dag till företaget.

Förbundet har numera fyra medlemmar vid företaget. Tre arbetare anslöt sig till IF Metall i förra veckan.

– Då får de veta av ägaren att de lika gärna kan sluta på företaget, säger Michael Nilsson, ombudsman på avdelningen.– Säger de inte upp sig själva kommer de att bli av med sina jobb vid årsskiftet.

IF Metall anser att företaget därmed kränker föreningsrätten. Därför överlämnades även en förhandlingsframställan om föreningsrättskränkning i samband med strejkvarslet.

En liknande förhandlingsframställan har tidigare inlämnats av IF Metall för den anställd som då var den ende fackmedlemmen vid företaget. Men företaget har förnekat att de tagit emot en förhandlingsframställan.

Fredrik Henriksson, en av delägarna till stenhuggeriet bekräftar att han i dag tagit emot en förhandlingsframställan om föreningsrättskränkning.

– Ja, de var här i dag från facket och överlämnade en sådan framställning, plus strejkvarsel. Vi är inte förvånade.

Han förnekar att företaget gjort sig skyldig till föreningsrättskränkning.– Nej, det har vi inte. Det vore horribelt i så fall.

Du menar att det är okej att vara med i facket om man jobbar hos er?

– Självklart. Då kan man ju också få en frikostig strejkersättning och gå hemma och snickra på sina hus. Det är väl bra?

Vad menar du?

– Den som går i strejk tycks ju få 110 procent i lön i stället för att vara hos oss och jobba.Ni accepterar att folk är med i facket, men inget kollektivavtal?

– Inte som det ser ut nu i alla fall.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.