Industriarbetarnas tidning

Strid om posten som andre ordförande

19 september, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Det blir av allt att döma Per-Olof Sjöö som kommer att leda det nya GS-förbundet. Men det kan bli strid om vem från Skogs- och Träfacket som ska bli en av tre andre ordförande i nya förbundet.

Skogs- och Träfackets valberedning har lagt fram sitt förslag till hur ledningen i det nya förbundet ska bemannas, efter sammanslagningen mellan Skogs- och Träfacket och Grafikerna.

Valberedningen nominerar Per-Olof Sjöö till posten som förbundsordförande. Ytterligare två personer har föreslagits, förbundsombudsmännen Stefan Björnestöl och Christian Carlström. Båda har dock avböjt att kandidera.

Dessutom finns ett förslag från avdelningshåll att Grafikernas ordförande Tommy Andersson ska bli ordförande för det nya förbundet. Men det strider mot GS-utredningen. Enligt den ska Skogs- och Träfacket utse ordförande samt en av tre andre ordföranden.

Mer osäkert kan Skogs- och Träfackets kongressval av andre förbundsordförande bli. Till uppdraget har sex personer nominerats. Valberedningen föreslår nuvarande förbundskassör Pernilla Lund. Tre nominerade har avböjt medan förbundsombudsmännen Kenneth Johansson och Leif Johansson kandiderar.

Grafikernas valberedning presenterar sitt förslag till två vice ordföranden vid kongressen, om mindre än två veckor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.