Industriarbetarnas tidning

Svenskt Näringsliv: Ansvaret delegerat

9 september, 2008

Skrivet av

Linne från Svenskt Näringslivs eget hus tvättades i minst åtta år på Järfälla Tvätteri där papperslösa utnyttjades. Men Svenskt Näringsliv tar inget ansvar för det inträffade.

Svenskt Näringslivs huvudkontor ligger i Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm. Där finns konferensanläggningar och sex matsalar med plats för drygt 500 gäster. Dessa drivs av företaget Sabis som i sin tur i minst åtta år skickat sina smutsiga dukar och servetter till Järfälla Tvätteri där papperslösa utnyttjats.

– Eftersom vi kontrakterat Sabis som i sin tur kontrakterat Järfälla Tvätteri så kan det inte anses vara vårat ansvar. Det ansvaret har vi delegerat till Sabis, säger Marie Rudberg, som är administrativ direktör på Svenskt Näringsliv.

– Själva försöker vi gardera oss mot oseriösa företag genom att bara kontraktera etablerade och välrenommerade företag. I våra avtal skriver vi också in att vi förväntar oss att de i sin tur endast tecknar avtal med företag som följer gällande lagar och förordningar. På det sättet tycker jag att vi tar vårat ansvar, säger hon.

Ulla Lindfors som är chef för Sabis i Näringslivets hus blir överraskad när Dagens Arbete berättar om missförhållandena på tvätteriet.

– Vi har inte haft en aning om att det här pågått. Det låter fruktansvärt. Sånt här ska ju inte kunna förekomma i det här landet, säger hon.

Tycker inte du att ni har ansvar att kontrollera arbetsförhållandena hos era underleverantörer?

– Nej, det har aldrig fallit mig in faktiskt. Om vi skulle kontrollera alla våra underleverantörer skulle vi behöva en extra heltidstjänst. Annars är det en omöjlighet, säger hon.

Men hur ska ni då kunna undvika att köpa tjänster av företag där människor utnyttjas?

– Jag har jobbat 40 år i branschen och jag har aldrig varit med om någonting liknande. Vi har ju haft ett samarbete med det här företaget så länge att man inte haft en tanke på det. Men om det här stämmer så är det ju självklart att de har levererat tvätt till oss för sista gången, säger Ulla Lindfors.

Sabis har nu sagt upp kontraktet med Järfälla Tvätteri och från Svenskt Näringslivs sida anser man det vara gott nog, trots att Sabis faktiskt brustit i sin kontroll. Marie Rudberg på Svenskt Näringsliv tycker ändå inte organisationen kan kräva mer.

– Eftersom de sagt upp kontraktet så fort de fått reda på dessa missförhållanden så tycker jag att de vidtagit rimliga åtgärder, säger hon.

Men vad är då ert avtal värt om ingenting händer när era underleverantörer brister i sin kontroll?

– När det gäller Järfälla Tvätteri så tycker jag de vidtagit de åtgärder man kan förvänta sig. Om de brustit i sin kontroll så är det olyckligt och en anledning för dem att se över sina rutiner. Men från Svenskt Näringslivs sida finns det i den här situationen ingen anledning att agera mot Sabis, säger hon.

Varför kräver ni inte kollektivavtal av de företag ni handlar tjänster ifrån?

– Vi är för fri företagsamhet och en fri och öppen marknad. Då kan vi inte gå emot det och säga att vi kräver kollektivavtal, säger hon.

Dagens Arbete har även sökt Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen, men eftersom organisationen inte anser denna händelse vara av principiell betydelse har hon avstått från kommentarer.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen